Actualitate, Stiri

Dan Diaconescu este acuzat de şantaj!

Procurorii DNA cer 9 ani de închisoare pentru două infracţiuni

dan_diaconescu_54076000

Procurorii DNA care îl acuză pe Dan Diaconescu de şantaj consideră că acesta a denigrat justiţia şi le-au cerut judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 1 o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru cele două infracţiuni.

Pentru fiecare dintre cele două infracţiuni procurorul a cerut câte 9 ani de închisoare, însă conform legislaţiei româneşti pedepsele ar urma să se contopească, astfel că dacă magistraţii vor da curs acestei cereri Diaconescu ar urma să ispăşească o singură condamnare, de 9 ani.

Procurorii au cerut această pedeapsă mare motivând faptul că pe tot parcursul anchetei Dan Diaconescu a avut o atitudine nesinceră. Procurorul DNA l-a acuzat pe acesta că a minţit în permanenţă, atât în faţa procurorilor, cât şi în faţa judecătorilor. Mai mult, el ar fi continuat să defăimeze organele judiciare. De asemenea, Dan Diaconescu mai este acuzat că a criticat atât ancheta făcută de procurori, cât şi modul în care s-a derulat acest proces şi că în permanenţă a încercat să tragă de timp.

Procurorul spunea că Dan Diaconescu a încercat inclusiv să mute acest dosar, referindu-se la acţiunea de joi de la Curtea de Apel Bucureşti, când s-a judecat o cerere de strămutare, făcută de Dan Diaconescu, ea fiind însă respinsă.

Procurorul susţine că toate acestea sunt dovezi care vin în psrijinul probelor strânse până acum împotriva lui Dan Diaconescu în acest dosar.

Dan Diaconescu a declarat vineri, înainte de începerea dezbaterilor din instanţă, că a venit cu probele care, spune el, i-ar dovedi nevinovăţia.

„După cum ştiţi, încrederea mea în sistemul de justiţie din România este zero. Să sperăm că vom întâlni un judecător diferit de sistemul care astăzi acţionează în România”, a mai spus el, adăugând că este pregătit să afle verdictul din acest dosar.

Tot înainte de proces, Diaconescu a spus că ziua de vineri este „cea mai importană” întrucât „se va decide cine va fi viitorul preşedinte al ţării”. „Dacă pierd acest proces de astăzi, viitorul preşedinte va fi Ponta – culmea, primul preşedinte fără terminaţia ‘escu’. Dacă voi fi achitat, înseamnă că eu voi fi preşedinte”, a declarat el.

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie, pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracţiuni de şantaj.

Alături de Dan Diaconescu sunt judecaţi Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, şi Ghezea Mitruş, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicaţiei „Atac la persoană”, ambii fiind acuzaţi de şantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, susţine DNA.

Primarul arădean, sub presiunea acestor ameninţări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe acelaşi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost arestaţi preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara. Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul Bucureşti admiţând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta.

 

blank
blank