Vicepremierul Dan Barna susţine că, în pofida certurilor din Coaliţie stârnite de desfiinţarea SIIJ, nu se pune problema ca acest lucru să nu se întâmple, fiind vorba despre o reformă din programul de guvernare.

Dan Barna subliniază faptul că desfiinţarea Secţiei Speciale a fost un mesaj foarte clar cu care USR-PLUS a candidat. Vicepremierul precizează că nu este, însă, vorba doar despre un angajament pe care şi l-a luat alianţa, ci mai mult de-atât, este un pas important pentru ca România să scape de MCV şi, astfel, să poată fi primită în Schengen.

„Lucrurile sunt clare. Varianta aprobată de Guvern este propunerea ministrului Justiţiei şi este validată de Comisia de la Veneţia. Noi am candidat în aceste alegeri cu acest mesaj foarte clar, SIIJ trebuie desfiinţată, şi nu reînfiinţată sub alte forme. Nu există să fie mutate competenţele SIIJ la DNA pentru corupţie, la DIICOT pentru criminalitate organizată sau la Parchetul General pentru infracţiunile comune. Dincolo de respectarea unui angajament, nu avem nicio şansă să scăpăm de MCV decât dacă desfiinţăm SIIJ.

Avem acest amendament al UDMR care propune să desființăm SIIJ dar să o mutăm cu totul la Parchetul General, adică să nu o desființăm. Nu putem să prostim Comisia Europeană și partenerii europeni spunându-le că am desființat-o, nu mai scrie pe etichetă SIIJ, scrie Secția de la Parchetul General dedicată magistraților. Noi nu avem nicio șansă să scăpăm de MCV, decât dacă desființăm SIIJ. Ideea că noi păstrăm o secție specială pentru magistrați, ca și cum nu ar fi la fel de cetățenic a restul românilor.

Păstrând SIIJ-ul mutându-l la Parchetul General nu vom avea nicio şansă să intrăm în Schengen. Nu e un moft al USR-PLUS, este un prim pas obligatoriu pentru a ridica MCV-ul şi apoi pentru a putea să intrăm în Schengen. Dacă nu desfiinţăm Secţia Specială, nu facem reforma la care ne-am angajat.

UDMR-ul vrea desfiinţarea SIIJ, dar vrea competenţele acesteia mutate la Parchet, adică o păstrăm în continuare. Asta e de neacceptat.

Trebuie să ajungem la un compromis, iar această secţie să fie desfiinţată, pentru că altfel rămânem într-un blocaj care nu duce nicăieri. Într-o săptămână, două, vom găsi o soluţie.

Desfiinţarea SIIJ e o prioritate pentru întreaga Coaliţie. Şi PNL susţine varianta Guvernului, dar unii sunt mai vocali, alţii mai discreţi„, a spus Dan Barna la B1 TV.