Dacian Cioloş confirmă creșterea vârstei de pensionare
Social

Dacian Cioloş confirmă creșterea vârstei de pensionare

Dacian Cioloş a confirmat că vârsta de pensionare ar putea creşte în România. Liderul USR a explicat că PNRR prevede posibilitatea opţională de a creşte vârsta de pensionare.

Creşte vârsta de pensionare în România. Dacian Cioloş a explicat că PNL şi USR s-au angajat prin PNRR să crească opţional vârsta de pensionare pentru români.

Creşte vârsta de pensionare în România. Dacian Cioloş a dezvăluit ce prevede PNRR

Dacian Cioloş a dezvăluit că cea care a cerut modificarea vârstei de pensionare a fost Comisia Europeană.

”Pentru pensii, Comisia Europeană a cerut modificarea vârstei de pensionare, un angajament clar că modificăm vârsta de pensionare, că o ducem mai în sus. Colegii noştri din guvern au insistat să nu avem o condiţionalitate, să fie o decizie politică în România, după un acord politic şi atunci în PNRR se prevede cel puţin posibilitatea opţională de a creşte vârsta de pensionare.

Adică fiecare persoană să decidă opţional dacă vrea să lucreze în plus, să poată să o facă. Dacă vor să renegocieze reformele va fi foarte dificil, dacă vor să renegocieze alocările bugetare, acolo iarăşi Guvernul a mers cu nişte argumente.

Alocările bugetare sunt legate de nişte reforme şi dacă guvernul vrea să renegocieze lucrul acesta, în acest stadiu în care PNRR nici nu a fost lansat, urmează să vină avansul şi să dăm drumul la primele măsuri, o renegociere ar însemna practic o întoarcere la zero, adică practic noi nu am mai avea PNRR. Implementarea lui s-ar bloca şi ar trebui rediscutat, renegociat şi am amâna implementarea până undeva anul viitor”, declarat Cioloş la Digi 24.

În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și 61 de ani la femei.