Editorial, Stiri

Dacă tot îi bateţi la Pungeşti, măcar explicaţi-le de ce o faceţi!

Coloana vertebrală a unei comunităţi este dreptatea, justiţia – fără de care societatea intră în disoluţie, se atomizează

-

La umbra acestui adevăr apodictic să intrăm în subiect. Conducerea politică a României vrea să facă unirea cu Basarabia şi, în acest scop, vrea să conecteze energetic Republica Moldova la, desigur, România.

Adică basarabenii vor fi dezlegaţi energetic de Rusia şi vor fi conectaţi la reţeaua fraţilor de peste Prut. Buun…

De unde la va da România energie Basarabenilor? Din producţia internă, bineînţeles! Iar în ultimii ani, această producţie intrenă presupune şi gazele de şist. Exploatarea acestei resurse – nu de către statul roman, ci de către firme străine, în cazul Pungeşti fiind vorba despre americanii de la Chevron – presupune (aşa spun majoritatea specialiştilor în domeniu) distrugerea mediului înconjurător, în special a pânzei freatice.

La Pungeşti, comunitatea locală a răzeşilor nu este de acord să-şi rişte pânza freatică – adică nu vrea să-i lase pe cei de la Chevron să foreze în zona comunei. Revolta lor a fost contracarată de trupe ale jandarmeriei, adică plătite de la bugetul de stat, care le-a dat na, na! fără să le explice de ce îi bate!

Dragi răzeşi, explicaţia este următoarea: băieţii ăia vă bat pentru a lăsa Chevron să exploateze gaze de şist, iar aceste gaze să alimenteze alipirea energetică a Basarabiei la România. Desigur, alipirea energetică s-ar putea face direct, între România şi Basarabia, dar nu! Cineva, undeva, a hotărât că unirea trebuie neapărat căpuşată.

În fine, comunitatea de la Pungeşti trebuie să-şi dea acordul legal pentru exploatarea cu pricina – se numeşte autorizaţie de construcţie fără de care nu se poate amplasa acolo nici o sondă. Pentru acest lucru trebuia ca, iniţial, cineva competent să ducă o muncă de lămurire cu localnicii. Acest cineva ar trebui să fie statul roman plus Chevron – ambele cu mari interese în afacere. În loc să-i lămurească, autorităţile îi bat!

De ce? Pentru că actuala clasă politrică, emanaţie a Securităţii lui Ceauşescu, este profund incompetentă!

Ea nu înţelege că o unire realizată printr-o nedreptate nu poate fi durabilă – pentru că dreptatea este coloana vertebrală a unităţii sociale!

 P.S. Intrarea României şi Republicii Moldova în NATO şi UE – umbrelă sub care sperăm să definitivăm unirea – nu au la baza dragostea deosebită pe care ne-o poartă occidentalii. În fapt, ei exportă propriul sistem de valori socio-politice către Est pentru a transforma Marea Neagră într-un lac sub control occidental. Cine stăpâneşte Marea Neagră, are sub control resursele energetice ale Orientului – de la Caucaz până în Iran şi din Mediterană până în China.

Şi pentru ca drumul către Vest al acestor resurse să fie asigurat, urmează să intre în structurile occidentale, sub o formă sau alta, şi Ucraina şi ţările caucaziene. Iar integrarea noatră, a românilor, în NATO şi UE nu trebuia făcută în genunchi, aşa cum au făcut-o conducătorii noştri, hoţi şi incompetenţi, dimpotrivă! Mai mult, unirea cu Basarabia este un fenomen natural, el s-ar fi întâmplat oricum, aşa cum curge apa la vale – nu vă uitaţi în gura lor, cum că ei, adică politicienii, ar face unirea, nu este adevărat! Ei doar profită de pe urma unui eveniment istoric care se întâmplă din motive mai înalte. În aceeaşi ordine de idei: încă nu ne dăm seama cât am pierdut din cauza presupusului efort – care de fapt a fost o imensă hoţie – depus în numele integrării şi unificării!

blank