Actualitate, Stiri

Dacă te simţi în stare să te pui cu datornicii, statul te angajează!

DNA, suplimentează posturile pentru filaj şi recuperarea creanţelor

dna_directia_nationala_anticoruptie__b6q_64976800_53427500

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil proiectul Ministerului Justiției privind suplimentarea cu 50 de posturi la DNA pentru înființarea unor structuri proprii de filaj, investigatori sub acoperire și recuperare a creanțelor.

Săptămâna trecută, MJ a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi al DNA cu 50 de ofițeri și agenți de poliție judiciară.

Ministerul Justiției a precizat că analiza activității DNA a reliefat necesitatea unor structuri proprii de filaj și de investigatori sub acoperire, fiind condiții esențiale pentru a crește eficiența activității de urmărire penală.

„Investigațiile în cauze de corupție se desfășoară în cele mai multe situații în mod conspirat, având în vedere că toate persoanele implicate obțin beneficii și evită să colaboreze cu organele judiciare. Acest specific impune folosirea de investigatori acoperiți și proceduri de filaj, prin supravegherea locurilor în care se consumă activitatea infracțională sau identificarea și localizarea în teren a persoanelor cercetate. (…) Lipsa unor polițiști specializați în DNA impune ca procurorii să delege aceste activități către lucrători din cadrul altor structuri, împrejurare care poate limita eficiența investigațiilor. Dubla subordonare a acestor lucrători poate afecta stabilirea priorităților investigative, îngreunează comunicarea în momentele operative și creează riscuri cu privire la confidențialitatea operațiunilor, în condițiile în care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri”, se arată în Nota de fundamentare care însoțește proiectul.

MJ a subliniat că înființarea unor astfel de structuri ar elimina aceste vulnerabilități și ar pune la dispoziția procurorilor un instrument esențial pentru continuarea progreselor în investigarea faptelor de mare corupție.

Potrivit inițiatorului proiectului, creșterea gradului de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni reprezintă un obiectiv specific asumat de statul român iar analizele efectuate de Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni au indicat că, în prezent, organele fiscale reușesc să recupereze un procent neînsemnat din sumele confiscate prin hotărâri definitive, una dintre cauze fiind dificultatea de a identifica bunurile aparținând persoanelor condamnate atunci când nu s-au dispus măsuri asigurătorii pe parcursul procesului penal.

„În condițiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regăsesc în cauze instrumentate de DNA — în 2012 instanțele au dispus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în valoare de 107.365.000 euro, este esențial ca în aceste cauze să fie sechestrate toate bunurile provenite din infracțiuni. Proprietatea asupra acestor bunuri este deseori disimulată prin acte juridice fictive, prin folosirea unor companii offshore sau a unor conturi bancare deschise în alte jurisdicții, ceea ce îngreunează identificarea lor”, a arătat MJ.

Sursa citată a subliniat că, astfel, este necesară dezvoltarea în DNA a unei structuri specializate în efectuarea de investigații financiare, complementară structurilor care realizează urmărirea penală și care să le asiste, prin realizarea profilului financiar al persoanelor cercetate.

„O asemenea structură poate avea rolul unui proiect-pilot pentru întreg sistemul judiciar, astfel încât, în funcție de eficiența ei, să poată fi luată o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmărire penală. (…) Trebuie subliniat în mod special faptul că o astfel de măsură este menită să contribuie în mod direct la suplimentarea veniturilor bugetului de stat, prin recuperarea cu rapiditate și într-un procent mult mai mare a sumelor datorate către stat, costurile măsurii ar fi acoperite în timp inclusiv din aceste venituri suplimentare provenite din valorificarea produselor infracțiunilor”, a precizat inițiatorul proiectului.

În document se arată că cele 50 de posturi sunt repartizate astfel: Serviciul de recuperare a creanțelor — 20 ofițeri de poliție judiciară, Serviciul de filaj — 12 ofițeri de poliție judiciară, constituiți în două echipe complete de supraveghere operativă, Serviciul de investigatori sub acoperire — 18 ofițeri de poliție judiciară.

La stabilirea impactului bugetar au fost avute în vedere cheltuielile de personal suplimentare ale DNA pentru 50 de ofițeri cu gradul de comisar-șef, având în vedere că nu poate fi determinat în avans gradul profesional al persoanelor care vor ocupa efectiv aceste funcții.

În condițiile în care aceste persoane vor fi detașate de la MAI, această din urmă structură va înregistra o economie cu cheltuielile de personal.

La estimarea cheltuielilor pentru bunuri și servicii au fost avute în vedere dotările pe care le presupune înființarea acestor servicii: un sediu separat pentru serviciul de investigatori sub acoperire; aproximativ 20 de autoturisme; tehnică de înregistrare audio-video; echipamente IT și telefoane mobile.

 

blank