International, Stiri

Cutremurul din Pakistan a dus la apariţia unei mici insule în Marea Arabiei

Un bilanţ provizoriu a  raportat 173 de morţi şi sute de răniţi

 ht_pakistan_earthquake_new_island_ll_130924_16x9_992

 O nouă insulă a apărut în Marea Arabiei, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,7 produs marţi în sud-vestul Pakistanului, au anunţat autorităţile provinciei Balucistan, citate de postul de televiziune pakistanez Geo News.

Cutremurul din Pakistan a dus la apariţia unei mici insule în Marea Arabiei

Insula are o înălţime cuprinsă între 6 şi 12 metri şi o lungime de aproximativ 30 de metri. Ea se află la o distanţă de 90 de metri de portul pakistanez Gwadar.

Cutremurul cu magnitudinea 7,7 a avut loc la ora 16.29 (14.29, ora României), în regiunea Awaran, la adâncimea de 22,9 kilometri. Iniţial, USGS anunţase o magnitudine de 7,4 pe care a revizuit-o apoi la 7,8 şi, în cele din urmă, la 7,7. Epicentrul a fost la 69 de kilometri nord-est de oraşul Awaran, la 118 kilometri nord-vest de oraşul Bela, la 172 de kilometri sud de Kharan şi la 174 de kilometri nord de Uthal.

pakistan-karachi-quake-story-top

Bilanţul victimelor cutremurului din Pakistan a ajuns la 173 de morţi. Cutremurul a afectat o regiune săracă şi izolată în Pakistan, în care încercau să ajungă miercuri echipe de intervenţie. S-au numărat cel puţin 173 de morţi şi sute de răniţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu. Cutremurul a distrus numeroase case şi a fost resimţit până în India şi Iranul vecine.

Directorul Agenţiei pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din provincie Abdul Latif Kakar a declarat pentru AFP că bilanţul a crescut în cursul nopţii de marţi spre miercuri de la 46 la 173 de morţi. Peste 300 de persoane au fost rănite. “Aproximativ 90% dintre casele din district au fost distruse. Aproape toate casele făcute din (cărămidă uscată de) pământ s-au prăbuşit”, a declarat el.

Balucistanul este provincia cea mai mare, cea mai puţin populată şi cea mai săracă din Pakistan, dar bogată în resurse ca hidrocarburi şi minereuri. Această provincie este devastată de violenţe împotriva minorităţii musulmane şiite, atacuri ale talibanilor şi lupte între rebeli secesionişti din cadrul Armatei de eliberare a Balucistanului şi forţe guvernamentale. (I.G.)