Cutremur valutar
Economic

Cutremur valutar în România! Vestea cumplită a venit chiar acum. La cât va ajunge moneda euro

Cutremur valutar în România! Asociația CFA România a scos la iveală cât ar urma să coste un euro în următoarele șase luni. De asemenea, Asociația a mai spus că indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România.

Cutremur valutar în România! Cât va costa un euro în următoarele 6 luni? Vestea venită chiar acum de la Vicepreședintele Asociației CFA România, Adrian Codirlașu, spune că valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0636 lei pentru un euro.

“Indicatorul de Încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veștilor bune cu privire la reducerea ratei inflației venite din economiile dezvoltate și implicit a unor anticipații de majorări mai puțîn agresive ale ratelor de dobânda pentru principalele monede (USD și EUR). Și în România inflația probabil a atins valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 și intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipațiilor participanților la sondaj, va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului 2023”, spune Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 4,2 procente, înregistrând acum o valoare de 37,9 procente. Creșterea indicatorului poate fi pusă pe seama creșterii cu 1,3 procente a componenței de condiții curente, dar și pe seama creșterii cu 5,6 procente a componenței de anticipații.

În același timp, rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni a fost redusă ușor față de exercițiul anterior. Acum, valoarea medie se situează la 10,27 procente.

Cu privire la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea media a anticipațiilor a scăzut la 5,5 procente, în timp ce valoarea estimată pentru anul acesta este de 5,1 procente.

Specialiștii din domeniu mai arată că valoarea anticipată de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) pentru anul 2023 a crescut ușor față de exercițiul anterior la 1,7 procente.

De asemenea, datoria publică în PIB este anticipată să crească la 53 procente în următoarele 12 luni.

Cursul valutar 25 ianuarie

Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), la data de 25 ianuarie 2023, un euro era 4,9016 de lei, o liră sterlină era 5,5473 de lei, iar dolarul american era 4,5101 de lei. De asemenea, gramul de aur era 279,2843 lei.

Valoarea media a valutei anterior menționate, în ianuarie 2022, a fost:

euro – 4,9448 lei
dolar american – 4,3681 de lei
liră sterlină – 5,9242 de lei

Cursul de schimb mediu lunar se calculează ca medie aritmetică simplă a cursurilor valutare zilnice ale pieţei valutare, scrie BNR.

blank