Cutremur
Actualitate

Cutremur tare în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter a fost înregistrat în dimineața zilei de miercuri, 25.10.2023, în Vrancea.

Un cutremur a avut loc în zona Vrancea la ora 09:25:18, având o magnitudine medie de 4,2 pe scara Richter. Seismul a avut loc la o adâncime de 140 km sub suprafața pământului, potrivit INCDFP.

Cutremurul s-a produs la 56 km SE de Sfântu-Gheorghe, 57 km NV de Buzău, 58 km E de Brașov, 68 km V de Focșani, 70 km N de Ploiești, 97 km NE de Târgoviște.

Un alt cutremur a avut loc în Vrancea acum câteva zile

Un alt cutremur, cu o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter, s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, în dimineața zilei de sâmbătă, 21 octombrie. Seismul a fost slab și a avut o adâncime de 136,4 km.

Cutremurul s-a produs la 52 km SE de Brasov, 55 km N de Ploiești, 58 km NV de Buzău, 58 km SE de Sfântu-Gheorghe, 81 km NE de Târgoviște, 82 km V de Focșani.

De asemenea, în cursul zilei de luni, două cutremure slabe au avut loc în Oltenia, Gorj. Ambele au avut magnitudinea de 2,2, respectiv 2,5 pe scara Richter.

Val de cutremure în România, la începutul lunii

La începutul lunii octombrie, România a fost lovită de patru evenimente seismice. Cel mai intens dintre acestea a fost înregistrat în jurul orei 03.50 în regiunea seismică Vrancea, având o magnitudine de 3,5 pe scara Richter.

În același areal, au avut loc alte două cutremure, la intervale relativ scurte.

Primul cutremur s-a produs miercuri, pe 4 octombrie, la ora 23.54.42 (ora locală a României). A avut loc în Dobrogea, Turcea. A fost un seism slab, cu magnitudinea de 2,4 ml, la o adâncime de 1,0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 63km E de Izmayil și 65km E de Tulcea.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în Vrancea

„Cutremurul cel mare”, așa cum e cunoscut seismul din 26 octombrie 1802, a avut loc la ora locală 12.55, în ziua dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva.

Se estimează că s-a produs la o adâncime de aproximativ 150 de kilometri. Mai mult, a avut o magnitudine de 7,9 grade, afectând o extinsă zonă din Europa.

Acest seism a fost resimțit pe o distanță semnificativă, de la Moscova și Sankt Petersburg până la Istanbul, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

blank