International, Stiri

Cutremur puternic în Japonia în această dimineaţă

Niponii încă îl aşteaptă pe „The Big One”, seismul de peste 7 grade

 cutremur_japonia

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc luni dimineaţa în estul Japoniei şi a fost resimţit la Tokyo, fără a declanşa o alertă de tsunami, dar rănind uşor 11 persoane în capitală şi în regiunea Tokyo, relatează AFP.

Seismul a avut loc luni, la ora locală 5.18 (duminică, 23.18, ora României), pe Insula Izu Oshima, la sud de capitală, iar hipocentrul a fost localizat la o adâncime de 160 de kilometri. Iniţial au fost resimţite vibraţii slabe, care s-au transformat în unde violente, au constatat jurnalişti AFP.

„A fost un seism foarte adânc, din categoria celor care provoacă puţine replici”, a declarat într-o conferinţă de presă un seismolog de la Agenţia pentru meteorologie. Ca măsură de precauţie, el a avertizat cu privire la riscul unor replici, în orele şi zilele următoare.

Centrul american de supraveghere a seismelor USGS, a evaluat magnitudinea la 5,8. Cele mai puternice unde seismice au fost înregistrate în centrul oraşului Tokyo, unde se află sediile ministerelor şi unor administraţii, potrivit datelor furnizate de către agenţie. Normele de construcţie sunt atât de stricte, încât majoritatea clădirilor şi altor edificii care le respectă rezistă unor cutremure şi mai puternice.

Pentru a aduna cât mai rapid informaţii despre eventuale pagube, o celulă de criză a fost creată în primele minute după seism, în birourile serviciilor premierului Shinzo Abe, aflat într-o vizită în Europa.

Luni, o zi liberă în Japonia, mulţi locuitori ai capitalei au fost treziţi de cutremur. Uneori seismele sunt atât de puternice, încât locuitorii nu pot să stea în picioare, pentru a se retrage în locurile cele mai sigure din locuinţe.

Postul public de televiziune NHK şi-a întrerupt imediat programele pentru a furniza primele informaţii. Potrivit unui bilanţ întocmit de către post după două ore şi jumătate de la seism, 11 persoane, aproape toate în vârstă, au fost rănite uşor la Tokyo şi în prefecturile vecine Chiba, Kanagawa şi Saitama.

Serviciile feroviare au fost suspendate de la câteva minute şi până la câteva ore, pentru verificarea căilor, iar circulaţia rutieră a fost încetinită pe unele tronsoane de autostradă.

În schimb, traficul aerian era normal pe aeroportul Tokyo-Haneda, deschis nonstop.

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că nu a fost detectată nicio anomalie la centrala nucleară accidentată Fukushima, situată la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Tokyo. Nicio problemă nu a fost detectată nici la alte instalaţii nucleare afectate de seism, potrivit NHK.

Serviciile de alimentare cu gaze naturale au fost, în schimb, asaltate de apeluri de la particulari a căror alimentare a fost întreruptă, în cele mai multe cazuri de un mecansim automat de întreupere a alimentării în caz de seism. Nicio pagubă nu a fost constatată la sistemul de alimentare, potrivit serviciilor din domeniu, citate de NHK.

Locuitorii din Tokyo reacţionează la acest tip de seism cu un anumit calm, dar cu o anumită îngrijorare, deoarece se tem de un cutremur distrugător, pe care-l numesc „the big one”, cu o magnitudine mai mare de 7, în zona capitalei, care ar putea provoca pagube considerabile şi cauza mii de morţi, potrivit evaluărilor Guvernului.

„Cutremurul de azi este mai degrabă de natură rară”, a subliniat seismologul citat. Însă, apreciază el, „există o probabilitate redusă să aibă legătură cu seismul temut în capitală, având o adâncime şi o localizare diferite”.

Japonia este traumatizată în continuare de cutremurul cu magnitudinea 9, care a avut loc în largul coastei de nord-est pe 11 martie 2011 şi care a provocat un tsunami uriaş, omorând peste 18.000 de persoane. Acest tsunami a provocat accidentul nuclear de la centrala Fukushima.

Japonia se află la îmbinarea a patru plăci tehtonice şi este afectată anual de peste 20% dintre cutremurele cele mai puternice înregistrate în lume.

 

 

 

blank