Actualitate, Featured

CUTREMUR în Justiție – Fiu de judecător al Curții de Apel București, acuzat de șantaj și fals. Toate dosarele, clasate

Avocatul Alexandru Ion-Tudoran, fiul judecătorului Corneliu-¬Bogdan Ion-Tudoran, de la Curtea de Apel București, a fost vizat de mai multe acuzații de șantaj și fals, scrie publicația România Liberă, dar toate au fost clasate. Într-o cauză chiar judecătorul a trimis adresă instanței, scrie Mediafax.

Omul de afaceri Cezar Panait, administrator al SC Terradox Solutions SRL, l-a angajat pe avocatul Alexandru Ion-Tudoran să îi ofere servicii de consultanță juridică în anul 2010. Doi ani mai târziu, când Panait i-a solicitat să-l reprezinte într-o anchetă derulată de DNA împotriva sa, avocatul a refuzat, scrie România Liberă.

Situația a dus la un conflict, iar omul de afaceri a cerut instanțelor învestirea cu titlu executoriu a contractului de asistență juridică. Cu această ocazie, cel care îl angajase a aflat că Alexandru Ion-Tudoran nu era avocat membru al Baroului București, deși își asumase această calitate.

În lumina noilor informații, omul de afaceri s-a adresat Judecătoriei Sector 1 București pentru a obține anularea contractului de asistență juridică încheiat cu avocatul Ion-Tudoran.

„Pârâtul (Alexandru Ion-¬Tudoran) era conștient că reclamanta (Terradox Solutions SRL) crede că este avocat, el însuși contribuind la introducerea acestei reprezentări a realității prin folosirea însemnelor specifice profesiei de avocat. În contract s-a folosit denumirea de Cabinet Individual de Avocat Ion-Tudoran Alexandru, înregistrat la Baroul București, reprezentat de avocat titular Ion-Tudoran Alexandru, folosindu-se și ștampila de avocat… Domnul Ion-Tudoran Alexandru a desfășurat activități de consultanță juridică, întocmind și avizând contracte pe care reclamanta le-a încheiat în exercitarea activității ei. A întocmit și semnat încheieri de atestare avocațială prin care a atestat, în temeiul dispozițiilor art. 3, lit. c) din Legea 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, identitatea părților, conținutul și data actului în cauză. Pârâtul a exercitat activități de reprezentare în fața organelor de urmărire penală, executorilor judecătorești, precum și în fața Oficiului Registrului Comerțului…

În desfășurarea activității, pârâtul aplica ștampila de avocat pe care era înscris numele de Ion-Tudoran Alexandru, Cabinet de Avocat, Uniunea Națională a Barourilor din România, Baroul București, precum și numele Ion-Tudoran Alexandru, Avocat, UNBR și CNP-ul acestuia. La data de 26.10.2012 subscrisa Terradox Solutions SRL am primit de la UNBR adresă prin care eram informați că dl Ion-Tudoran Alexandru nu este înscris în Tabloul avocaților al vreunui barou din țară, barou component al UNBR.“, se arată într-un extras din sesizare.

România Liberă notează că în mod surprinzător, în aprilie 2013, magistrații Judecătoriei Sector 1 – Secția Civilă au primit o adresă de la judecătorul de penal Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran (tatăl avocatului), prin care acesta le cerea să nu mai trimită adrese și citații la adresa sa, deoarece fiul său nu mai locuiește acolo.

“Se poate însă ușor presupune că judecătorul de la Curtea de Apel Ion-Tudoran a vrut să-i intimideze pe colegii săi din civil de la Judecătoria Sector 1, căci situația de fapt este nemaiîntâlnită. Judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran nu avea niciun drept să se adreseze instanței Judecătoriei Sector 1, nefiind parte în dosarul 54427/299/2012 în care erau analizate pe latură civilă presupusele escrocherii ale fiului său. Cu toate acestea, se pare că judecătorul s-a deplasat personal la Judecătoria Sector 1 și a depus prin Registratură scrisoarea sa de o pagină ce avea, probabil, rolul de a arăta că EL este tatăl pârâtului Alexandru Ion-Tudoran. Un trafic de influență ce, din fericire, nu a funcționat la Completul C 36 Civil al Judecătoriei Sector 1”, menționează publicația.
“Vă adresez rugămintea ca, pe viitor, să verificați datele privind citarea sau îndeplinirea altor acte procedurale, iar în ceea ce privește relațiile necesare efectuării acestor proceduri, să vă adresați organelor competente în materie“ – le-a scris, judecătorul Ion-Tudoran colegilor de la Judecătoria Sector 1.

Datele de la ANAF arată că și în prezent entitatea numită Cabinet de Avocat Ion-Tudoran Alexandru își are sediul în imobilul în care locuiește judecătorul.

În cele din urmă, judecătorii au decis anularea contractului de asistență juridică încheiat între Cabinet Individual Avocat Ion-Tudoran Alexandru și SC Terradox Solutions SRL.

Într-un drept la replica către România Liberă se arată că prin contractul de asistență juridică încheiat cu SC Terradox Solutions SRL a fost inserată o clauză penală prin care părțile puteau denunța contractul de asistență juridică sub sancțiunea unei despăgubiri echivalente cu numărul de luni rămase până la expirarea contractului. “La acea dată, administratorul societății a considerat că încercarea de mediere reprezintă un șantaj și în mod legal și-a exercitat dreptul de a depune plângere penală împotriva subsemnatului. (…)Precizez că în acest moment între cele două părți a fost încheiată o mediere, serviciile juridice prestate fiind reluate. (…) Precizez că tatăl meu nu a avut cunoștință niciodată și nicio legatură cu dosarul penal”, se arată în dreptul la replică.

Imediat după ce calitatea reală a fiului de judecător a ieșit la iveală, între acesta și omul de afaceri Panait a avut loc și un schimb de mesaje, considerat presiune și o formă de șantaj din partea patronului SC Terradox Solutions SRL.

„Bună ziua Domnule Panait. Acest mesaj nu este o dovadă de slăbiciune, ci înțelepciune. Decât un război sângeros, mai bine o înțelegere corectă. Prin concesiuni reciproce sunt convins că putem ajunge la un numitor comun în vederea găsirii unei căi de mijloc așa cum este normal între doi domni.“

„Salut Cezar. În mesajul anterior ți-am întins o mână apelând la înțelepciunea ta! Nu ai înțeles să răspunzi intenției mele de tranzacționare, iar oferta a expirat și am luat act de poziția ta. Sunt convins că ai fost sfătuit în consecință de implicațiile acțiunii tale. Îți doresc numai bine și sănătate, Alexandru Tudoran”

Mesajele veneau în contexul în care Tudoran solicita 30.000 de euro drept despăgubiri pentru ceea ce el considera a fi rezilierea ilegală.

“În caz contrar, dacă nu primea 30.000 de euro, Alexandru Ion-Tudoran amenința că se va duce la DNA și va denunța anumite fapte ale afaceristului Panait. În această situație, Cezar Panait s-a văzut nevoit să reclame procurorilor șantajul la care era supus. Și, având în vedere că făptuitorul era avocat, a înaintat o sesizare Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, scrie publicația.

Plângerea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, acolo unde procurorii au stabilit că Alexandru Ion-Tudoran nu este avocat așa că au declinat dosarul penal către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în noiembrie 2013.

Conform sursei citate, timp de un an, în această cauză, nu a fost audiat nimeni, nici măcar omul de afaceri care a depus sesizarea.

În mai 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au ajuns și ei la concluzia că fiul judecătorului nu a șantajat, ci doar „a învederat unei persoane că urmează să uziteze căile legale în vederea realizării unui interes pe care îl considera legitim”.

“Menționez că am solicitat expres, prin adresele existente în dosarul cauzei, să fiu citat în vederea audierii, dar organele de urmărire penală au considerat că declarația unei persoane ce a fost supusă șantajului nu este relevantă într-o astfel de cauză”, a declarat Cezar Panait în fața judecătorului de cameră preliminară.

La termenul din 30.10.2015 s-a respins cererea de retrimitere a dosarului la procurori, fiul magistratului Corneliu Ion-Tudoran de la Curtea de Apel fiind absolvit de orice infracțiune.

“Desigur, salvarea avocatului Alexandru Ion-Tudoran de răspunderea penală s-ar putea pune ușor pe seama relațiilor pe care tatăl său, penalistul Corneliu Ion-Tudoran – de la Curtea de Apel București, le are cu colegii procurori sau judecători. Însă nu există nici o dovadă în acest sens. Sau o au doar autoritățile abilitate să vegheze la buna derulare a actului de justiție. Există însă ascunsă în dosarul de la Judecătoria Sectorului 1 o declarație a petentului Cezar Panait ce poate explica multe: „Menționează că, în declarația dată, intimatul (Alexandru Ion-Tudoran – n.r.) recunoaște că a făcut denunțuri la DNA pe baza informațiilor din cadrul societății, astfel că șantajul s-a materializat, întrucât acesta nu a primit cei 30.000 de euro, fiind anulat în instanță contractul de asistență juridică pe motiv că nu este avocat”.

Ce ascunde această declarație trecută prea ușor cu vederea de judecătorul de cameră preliminară? Exact faptul că fiul judecătorului Corneliu Ion-Tudoran, Alexandru Ion-Tudoran, a devenit denunțător al DNA. Trecând peste faptul că în niciun sistem judiciar nu poate fi acceptată turnătoria unui avocat privind clientul său, nu este exclus ca aceasta să fi fost condiția pusă pentru a fi salvat de dosarul de șantaj: colaborarea cu DNA. Întrebarea este însă unde s-a oprit această colaborare. La fiul Alexandru sau l-a cuprins și pe tatăl, mare magistrat? Pentru a-și salva copilul de acuzația de șantaj (și procurorii chiar s-au chinuit să nu adune probe), a intrat și judecătorul Ion-Tudoran în aceste jocuri de culise? Cum multe dosare instrumentate de procurorii DNA ajung să fie confirmate fix de judecătorul penalist Corneliu Ion-Tudoran, ce s-a oferit la schimb? “, precizează materialul din România Liberă.

În dreptul la replică, Tudoran vorbește și despre denunț, dar spune că a vizat o altă persoană: “Precizez că nu am fost denunțător împotriva clientului meu, ci împotriva unui terț care nu se bucura de privilegiul de confidențialitate, pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, pe care legea mă obligă să le denunț.”

În afară de denunțul privind săvârșirea infracțiunii de șantaj, fiul judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran s-a plasat în atenția procurorilor și pentru fapte de fals în înscrisuri private și exercitarea fără drept a unei profesii.

Cel care a făcut sesizarea este tot omul de afaceri Cezar Panait. Angajat să îi ofere consultanță și servicii juridice în baza declarației sale că este avocat membru al Baroului București, Alexandru Ion-Tudoran a semnat în fals și a depus în februarie 2012 la Registrul Comerțului o hotărâre a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor SC Cezion Investment SRL.

În baza acestui act, lui Cezar Panait i s-a prelungit mandatul de administrator al SC Cezion Investment SRL, deși nu își dorea acest lucru. În documentul realizat și depus de Alexandru Ion-Tudoran se specifica în mod fals că la ședință a participat și un acționar din Cipru, deși niciun reprezentant al acestuia nu era present, precizează jurnaliștii de la România Liberă.

În lipsa unei convocări și a unui proces-verbal al ședinței AGOA, Alexandru Ion-Tudoran a întocmit însă toate formalitățile pentru a înregistra la Registrul Comerțului respectiva hotărâre.

Deși s-a constatat că Ion-Tudoran Alexandru a semnat acte în numele afaceristului Panait fără a avea un mandat de la acesta, s-a considerat că „fapta de a semna un act în numele altei persoane nu se circumscrie niciunuia din elementele materiale a laturii obiective a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ci este vorba de un litigiu civil”, notează publicația.

Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 a închis dosarul pe motiv că s-a considerat că Alexandru Ion-Tudoran și-a atribuit semnătura unei alte persoane, fără a avea mandat, dar nu a creat un prejudiciu.