Acum 42 de ani, în data de 4 martie 1977, la ora 21.22, România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din istoria recentă a țării, un cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a durat 55-56 de secunde și a luat viața a peste 1.500 de oameni, dintre care aproximativ 1.400 din București, și s-a soldat cu alte 11.000 de răniți. Printre victime s-a aflat și îndrăgitul actor Toma Caragiu care la momentul respectiv se afla în reședința lui din blocul Colonadelor 3. Deși apartamentului lui de la etajul al doilea a rămas intact în urma cutremurului, acesta a fost găsit printre ruinele scării blocului. Odată cu Toma Caragiu au pierit și alte personalități precum regizorul Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea, istoricul literar Savin Bratu sau poeta Daniela Ecaterina Caurea.

Autoritățile comuniste au fost depășite de situația dezastruoasă – sute de clădiri dărâmate care ascundeau mii de victime.

Președintele Nicolae Ceaușescu fiind în Nigeria într-o vizită oficială, autoritățile au încercat să ascundă bilanțul tragediei, astfel vestea nu era transmisă prin televiziunea și radioul de stat. Tovarășul s-a întors în România în decursul acelei nopți, iar în următoarele zile, împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, au evaluat daunele pe străzile Bucureștiului.

Rudele celor din zonele afectate de cutremur sunau la Radio Europa Liberă pentru a afla starea celor de acasă.

Seismul a lăsat pe drumuri mii de cetățeni și a produs pagube de circa două miliarde de dolari.