Actualitate

Curtea Supremă, MOTIVARE de ultimă oră privind condamnarea fostei șefe a DIICOT: ‘Nu sunt la primul conflict’

Declaraţiile unor procurori DIICOT şi ale unor martori cu identitate protejată au fost decisive pentru condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare a fostei şefe DIICOT, procuroarea Alina Bica. Detaliile apar în motivarea sentinţei date de Curtea Supremă. Alina Bica a susţinut că este nevinovată şi a cerut achitarea.
Fosta şefă a DIICOT l-a favorizat pe milionarul Horia Simu, prin acţiuni care au dus la clasarea unei anchete care-l viza pe omul de afaceri.
Aceasta este concluzia la care a ajuns un complet de la Curtea Supremă, format din magistraţii Leontina Şerban, Geanina Cristina Arghir şi Cristina Rotaru. Sentinţa: Bica a fost condamnată la 3 şi 6 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului. Fosta şefă a DIICOT fusese trimisă în judecată pentru luare de mită, dar magistraţii au arătat că nu sunt probe pentru această acuzaţie şi au schimbat încadrarea.
În acest caz, Horia Simu, trimis în judecată pentru dare de mită, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, iar fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită, a primit pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Pop a sumei de 150.000 de euro şi a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica.
„Exemplaritatea pedepsei produce efecte atât asupra conduitei inculpatului, contribuind la reeducarea sa, cât şi asupra altor persoane care, văzând constrângerea la care este supus acesta, sunt puse în situaţia de a reflecta asupra propriei lor comportări viitoare şi de a se abţine de la săvîrşirea de infracţiuni”, a motivat Curtea Supremă condamnările cu executare, conform Adevărul.
Deşi fără antecedente penale, inculpaţii nu sunt la primul conflict cu legea penală, fiind cercetaţi în alte cauze penale, aflate în diferite stadii procesuale”, a motivat Curtea Supremă.

blank