Curtea de Justiție
Actualitate

Curtea de Justiție a UE a decis că prescripția CCR care a scăpat de închisoare mii de corupți este ilegală

Justiția din țara noastră a primit o lovitură uluitoare luni, după ce Curtea de Justiție a UE a decis că prescripția dictată de Curtea Constituțională a României, prin care mii de corupți au scăpat de închisoare, este ilegală.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât luni că deciziile de încetare a proceselor penale a urmare a prescripției sunt contrare dreptului european, cu alte cuvinte controversata măsură luată de CCR în mai 2022 este ilegală.

Decizia CJUE vine după ce mii de corupți au scăpat deja de închisoare datorită CCR, iar printre numele grele care s-au văzut cu sentințele altfel inevitabile anulate se numără Elena Udrea, Ioana Băsescu, Bogdan Olteanu, Darius Vâlcov, Adrian Mititelu, Cristian Bourceanu etc.

Potrivit deciziei CJUE de luni, ”instanța națională este obligată, în principiu, să înlăture normele sau jurisprudența naționale care creează un risc sistemic de impunitate pentru asemenea infracțiuni”.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe cere demisia membrilor CCR

Informația a fost transmisă și de europarlamentarul Vlad Gheorghe, pe pagina sa de Facebook.

”Curtea de Justiție a Uniunii Europene tocmai a decis că marea prescripție prin care 5000 de penali au scăpat și cu anii și cu banii este NELEGALĂ.

De la CCR aștept demisii după această mare palmă dată de justiția internațională.

De la Ministerul Justiției aștept un plan de aplicare e deciziei CJUE, adică anii și banii.

De la conducerea DNA aștept scuze și o anchetă internă pentru decizia aia „ciudată” de nu mai continua procesele.

UE nu lasă penalii să scape! csf ncsf”, a scris Vlad Gheorghe.

blank