Curtea de Apel București s-a situat, în 2018, în fruntea listei pe țară în ceea ce privește încărcătura de dosare pe fiecare judecător, se arată în raportul de activitate, unde se precizează că fiecare magistrat a avut 753 de dosare, în vreme ce media la nivel național a fost de 699 de cauze, conform Mediafax.

„În anul 2018, aproape un sfert din actul de justiție la nivel național a fost înfăptuit de Curtea de Apel București și instanțele arondate acesteia. În condițiile unui volum de muncă de trei ori mai mare decât media la nivel național, operativitatea în soluționarea cauzelor la secțiile Curții și la nivelul instanțelor arondate a crescut, iar stocul de dosare a scăzut cu peste 5500”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel București, în care se prezintă raportul de activitate pe 2018 al instanței.

Curtea de Apel București a acoperit, astfel, 23,42 % din volumul de activitate la nivel național, adică 681.191 dosare, volum de activitate aflat în creștere prin raportare la anul precedent.

„Corelativ cu creșterea volumului de activitate, a crescut și procentul de complexitate aferent cauzelor. Astfel, în 2018, complexitatea cauzelor instrumentate de Curtea de Apel București și instanțele arondate a fost de 26,78% din complexitatea cauzelor la nivel național, în creștere față de indicatorul înregistrat în anul precedent. Din acest punct de vedere Curtea de Apel București ocupă primul loc la nivel național, media încărcăturii / judecător din prisma punctelor de complexitate fiind în anul 2018, de 7.611 puncte, peste media altor instanțe din țară. Un judecător din cadrul Curții de Apel București a fost încărcat în anul 2018, în medie, cu 9.372 puncte de complexitate, peste media celor 15 curți de apel din țară și dublu față de o altă instanță de același grad”, se mai precizează în sursa citată.

Și în ceea ce privește încărcătura cu dosare per judecător, Curtea de Apel București s-a situat, în 2018, între primele poziții, arată reprezentanții instanței.

„Încărcătura la nivelul instanței a fost de 753 cauze/judecător, peste media la nivel național care a fost de 699 cauze/judecător. Ca în fiecare an, și instanțele din circumscripția Curții de Apel București s-au aflat între primele poziții la nivel național, în ceea ce privește încărcătura/judecător. Astfel în 2018, Tribunalul Ilfov și instanțele sale arondate au ocupat primul loc la nivel național din punct de vedere al încărcăturii cu dosare în raport de numărul de judecători din schemă (1.090 dosare/judecător), fiind urmat la diferență mică de Tribunalul Giurgiu și instanțele arondate (855 dosare/judecător), ambele depășind cu mult media la nivel național (739 dosare/judecător)”, se mai explică în comunicat.

Judecătoriile din raza Curții de Apel București ( Cornetu, Oltenița, Bolintin Vale) s-au menținut și ele în fruntea listei referitoare la încărcătura cu dosare/judecător. Astfel, Judecătoria Cornetu a avut, în 2018, o încărcătură de 5 ori mai mare față de anul precedent, respectiv 1466 de dosare/judecător, fiind cea mai încărcată judecătorie la nivel național.

„Cu privire la numărul de dosare nou intrate, secţiile Curţii de Apel Bucureşti au înregistrat o creștere cu 9,45%, cu precădere în materia civilă (cu 34,46%), dar şi în materia litigiilor de muncă şi asigurări sociale (cu 29,73%). În ceea ce priveşte activitatea tribunalelor, este de remarcat în mod deosebit activitatea Tribunalului Ilfov, care, deşi s-a confruntat şi în anul 2018 cu o schemă insuficientă de personal și cu cea mai mare încărcătură de dosare/judecător la nivel național, a obţinut cea mai mare creştere a indicelui de operativitate, cu 5,17 procente mai mult faţă de anul anterior”, precizează reprezentanții Curții de Apel București.

Tribunalul Bucureşti a înregistrat, în 2018, o scădere a stocului de dosare, cu peste 3.000 de cauze, în condiţiile în care fluctuaţia judecătorilor a fost ridicată, iar numărul posturilor libere de judecător şi de personal auxiliar „a fost o dificultate greu de depăşit şi de gestionat”.

„În activitatea celor 21 de judecătorii s-a evidenţiat procentul de operativitate obţinut în anul 2018 de către Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, respectiv 96,67%, iar acesta constituie un element care denotă responsabilitatea cu care atât conducerea acestei judecătorii, dar şi întregul personal, fie judecătoresc, fie auxiliar, au desfăşurat activitatea şi în anul care a trecut”, se mai menționează în comunicat.

Curtea de Apel București a avut, vineri, evenimentul de prezentare a raportului de activitate pe 2018, la eveniment participând președintele CSM, Lia Savonea, membrii CSM Nicoleta Tînț și Gabriela Baltag, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, Gheorghe Florea, președintele UNBR.