Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a anunţat, joi, că a câştigat acţiunea în constatare a clauzelor abuzive din contractele de credit în franci elveţieni acordate de Bancpost. Astfel, după ce Curtea de Apel Bucureşti a constatat nulitatea clauzelor atacate în instanţă, clienţii păgubiţi pot solicita, prin acţiuni separate, restituirea sumelor calculate în plus la dobândă.

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul declarat de către ANPC şi a respins apelul formulat de Bancpost că nefondat.

„Schimbă în parte sentinţa atacată, în sensul că constată caracterul abuziv şi nulitatea clauzelor care au formularea celei prevăzute la art.4.5 din contractele de credit cu nr. HL12303/12.06.2007, HL11317/14.05.2007 şi HL17467/05.11.2007 şi din celelalte contracte de credit în curs de executare. Menţine în rest celelalte dispoziţii ale sentitei în şedinţa publică astăzi 03.10.2018”, menţionează comunicatul ANPC, care citează decizia Curţii.

Soluţia poate fi aplicată şi altor credite de nevoi personale acordate în franci elveţieni.

Astfel, ”consumatorii care deţin contracte de credit pentru acordarea unei facilităţi de credit pentru nevoi personale, în moneda CHF (franci elveţieni), pot să solicite, prin acţiuni separate, restituirea sumelor calculate în plus, ca urmare a constatării nulităţii clauzei specificate în sentinţă”, au subliniat reprezentanţii ANPC

Clauza menţionată în soluţia dată de CAB prevede că, pe parcursul derulării contractului, cu excepţia perioadei cuprinse între dată primei trageri din contul de credit şi 12 luni, rată dobânzii este fixă, banca îşi rezervă dreptul de a modifică dobânzile şi comisioanele bancare, iar, după această perioada, dobânda este variabilă.

„Modificarea dobânzii va fi operată în luna de referinţă la data scadenţei prevăzută în contractul de credit. Înştiinţarea împrumutatului privind modificarea dobânzilor şi comisioanelor bancare se face de către bancă prin afişare la sediul unităţii sau prin notificare scrisă. În cazul modificării dobânzilor se modifică şi graficul de rambursare. Împrumutatul poate accepta sau refuza modificarea”, se mai scrie în clauza menţionată.

În plus, neprecizarea punctului de vedere până la următoarea scadenţă a creditului de la dată modificării dobânzii, comisioanelor şi taxelor bancare se consideră acceptare tacită, conform acestei clauze.

Bancpost, amendată cu 150.000 de lei pentru încălcarea intereselor clienţilor

ANPC a sancţionat contravenţional Bancpost SA, pe 6 august 2018, cu amenda în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte, cât şi pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, a anunţat Autoritatea într-un comunicat.

Astfel, a notat ANPC, a fost aplicată măsură complementară “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societăţi, respectiv EFG New Europe Funding ÎI B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fără a ne limita) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizaloare, penalităţi calculate şi reţinute în perioada 11.07.2008-27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding ÎI B.V. (actuală ERB New Europe  Funding ÎI B.V.)”.

În urmă acţiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanţe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding ÎI B.V. (actuală ERB New Europe Funding ÎI B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată. ”Dobânda calculată şi reţinută trebuia să fie zero pe întreagă perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, anunţă ANPC, care informează că a notificat şi următoarele instituţii: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor şi Banca Naţională a României.

Preluată de Banca Transilvania

Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, a anunţat că urmează să absoarbă Bancpost, data fiind stabilită pentru 31 decembrie 2018, sub condiţia obţinerii aprobării BNR.

“La această dată, Bancpost îşi încetează existenţa, fuziunea având ca efect dizolvarea fără lichidare şi transmiterea universală a întregului său patrimoniu către Banca Transilvania care astfel dobândeşte drepturile şi este ţinută de obligaţiile Bancpost”, se menţionează în proiectul de fuziune dintre cele două instituţii bancare.