O anumită categorie de pensionari va beneficia de gratuitate pentru o cotă din energia electrică pe care o consumă anual, potrivit Asociaţiei Energiei Inteligente.

O anumită categorie de pensionari beneficiaza de o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 kWh/an. Este vorba de persoanele pensionate din unităţi care au apartinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A..

Această facilitate se acordă doar pentru consumul casnic şi în următoarele condiţii:

a) dacă persoanale respective s-au pensionat până pe 30 septembrie 2000 din unităţi care au aparţinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi s-au desprins din acestea prin acte normative

b) la data pensionarii, persoanele respective trebuie să aibă o vechime în aceste unităţi de minimum 15 ani.

De aceleaşi facilităţile prevăzute de HG 1041/2003 beneficiază şi:

1. soţia sau soţul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în fostul Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. minimum 20 de ani şi dacă facilitatile erau prevăzute în contractele colective

2. pensionarii de invaliditate gradul I şi II, dacă la data pensionării îndeplinesc condiţiile de vechime

3. pensionarii care au fost disponibilizaţi în urma unor măsuri de concediere colectivă şi care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în munca până la data pensionarii, dacă îndeplinesc condiţiile de vechime

4. persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societăţile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, Renel, Companiei Naţionale de Electricitate.

Facturi uriașe pentru curent electric au ajuns şi la Parlamentul României

Contravaloarea facturilor la energie electrică pentru Palatul Parlamentului în perioada iunie-august 2021 a fost mai mare cu 61 % decât în perioada cuprinsă între lunile iunie 2020 și mai 2021, potrivit stirileprotv.ro.

Secretariatul general al Camerei Deputaților a precizat pentru sursa citată că factura la energie electrică din ultimele trei luni pentru Camera Deputaților a fost de 1.159.170 lei (adică aproximativ 234.000 de euro).