Economic, Stiri

Cum vrea Mişu Negriţoiu să se transforme într-un Isărescu al asigurărilor şi pensiilor

Întreg planul de reorganizare al ASF se bazează pe un model testat deja la Banca Naţională, lucru evidenţiat în repetate rânduri de preşedintele ASF. Ce nu a spus însă Mişu Negriţoiu este că a trimis către Parlament, la pachet cu “planul de transformare” a instituţiei, trei propuneri de schimbare menite să îi sporească semnificativ puterile. Preşedintele ar rămâne singurul om cu puteri executive din ASF în timp ce funcţia de prim-vicepreşedinte şi una dintre funcţiile de vicepreşedinte ar urma să fie desfiinţate. Boardul instituţiei nu ar mai fi organizat pe sectoare adică asigurări, pensii şi piaţa de capital, ci pe funcţii.

asf_misu_negritoiu_57722300

O scrisoare adresată mai multor responsabili din Camera Deputaţilor şi semnată personal de Mişu Negriţoiu propune modificări legislative menite să-i sporească semnificativ atribuţiile de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit documentului, intrat în posesia ECONOMICA.NET, o serie de modificări „cu perspectivă de realizare pe termen mediu şi lung” urmează să modifice semnificativ structura consiliului ASF. Concret, preşedintele (în acest moment Mişu Negriţoiu) ar urma să rămână singurul om cu atribuţii executive din ASF. În plus, documentul propune reducerea numărului de membri ai consiliului de la nouă la şapte şi desfiinţarea postului de prim-vicepreşedinte. Potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET al doilea post propus spre desfiinţare este unul de vicepreşedinte. De asemenea, scrisoarea propune organizarea ASF pe funcţii (reglementare,autorizare şi supraveghere) în loc de sectoare (asigurări, piaţa de capital şi pensii private).

“Aceasta înseamnă ca vicepreşedinţii să nu fie numiţi pe sectoare, prin lege, cum este şi în cazul viceguvernatorilor BNR”, mai spune scrisoarea. Potrivit unor surse consultate de ECONOMICA.NET, această ultimă formulare înseamnă că vicepreşedinţii nu vor mai fi votaţi în Parlament, ci numiţi direct în cadrul consiliului ASF, controlat de preşedinte.

ASF n-a recunoscut documentul

ECONOMICA.NET a trimis ASF o solicitare privind existenţa propunerilor enumerate mai sus. Răspunsul ASF a fost că acestea nu sunt reale. Redăm mai jos, integral, solicitarea noastră precum şi răspunsul ASF:

ECONOMICA.NET: “Înţelegem că domnul Negriţoiu a trimis astăzi către comisia economică din Senat o propunere privind anumite schimbări în statutul ASF. Printre aceste propuneri ar fi şi limitarea numărului de membri executivi la unul singur(preşedintele) precum şi retragerea dreptului parlamentului de a numi consiliul ASF. Aşa este? Dacă nu, care sunt propunerile ASF trimise astăzi?”

ASF: „ Pot să vă transmit că asemenea propuneri NU AU FOST transmise Parlamentului României.

Înainte ca Preşedintele ASF să prezinte public în conferinţa din 2 septembrie măsurile de transformare a ASF, reprezentanţii Parlamentului au primit, spre informare, Raportul Băncii Mondiale ,,Institutional Assessment and Reform of the Romanian FSA”. Dar atât, în niciun caz un set de propuneri precum cele la care faceţi referire. Iar rezultatele studiilor şi acţiunilor privind transformarea ASF au fost prezentate publicului în data de 2 septembrie.”