Featured, Politic

Cum va transa Iohannis scandalul remanierii

Klaus Iohannis trebuie să semneze vacantarea posturilor la Transporturi și Dezvoltare și dea un răspuns motivat în legătură cu propunerile premierului Viorica Dăncilă, a decis Curtea Constituțională. Însă, președintele nu este obligat să accepte cele două propuneri.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a amânat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale.

„Curtea constată existenţa conflictului generat de refuzul preşedintelui de a emite decretele de revocare a doi miniştri sau de a emite decretele de vacantare a funcţiilor de ministru ca urmare a demisiilor”, a precizat CCR, printr-un comunicat. Președintele urmează să emită, de îndată, decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru, a decis CCR.

”Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru”, au decis judecătorii CCR. Însă, atenție, CCR nu îl obligă pe Iohannis să îi numească pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, propuși de premier pentru Dezvoltare și Transporturi, ci să dea un răspuns motivat. De altfel, și în trecut, CCR a luat alte decizii potrivit cărora președintele poate respinge, o singuraă dată, motivat o propunere venită de la premier pentru un post de ministru.

Argumentele părților
În şedinţa CCR de ieri, părţile implicate în conflict şi-au susţinut punctele de vedere. Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină le-a explicat judecătorilor constituţionali că un ministru îşi exercită deplin funcţia până la publicarea decretului de încetare a mandatului în Monitorul Oficial. În opinia sa, conflictul nu îndeplineşte condiţia blocajului instituţional, deoarece nu este vorba de depăşirea unui termen rezonabil, aspect care ar crea teama că manifestarea de voinţă a miniştrilor demisionari ar fi ignorată prin neemiterea decretelor de vacantare a funcţiilor.

Ea a susţinut că preşedintele României nu a exprimat niciodată refuzul de a emite decretele de încetare a funcţiei pentru cei doi miniştri demisionari, ci doar a spus că analizează situaţia creată. În plus, blocajul instituţional putea fi evitat doar prin menţinerea în funcţie a celor doi demnitari, în lipsa unor propuneri de interimari.

De cealată parte a baricadei, secretarul general al Guvernului, Toni Grebă, fost judecător la CCR, a declarat că şeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat pentru a ocupa o anume funcţie de membru al Executivului. „Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a declarat în şedinţa CCR, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Evoluția scandalului
În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Decizia a venit după ce şeful statului a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer – Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu – Transporturi.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi – Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională – Lia Olguţa Vasilescu. De asemenea, Klaus Iohannis a evitat să îi revoce pe titularii posturilor – Paul Stănescu (Dezvoltare) și Lucian Șova (Transporturi).

Analiza prelungită a preşedintelui cu privire la nominalizarea miniştrilor la Dezvoltare şi Transporturi nu are temei legal şi este o opunere făţisă, se arată în sesizarea premierului Viorica Dăncilă la CCR, cu privire la confluctul Guvern-Preşedinţie. Amânarea este numită ”un refuz arbitar”.

blank