Liviu Dragnea susţine că are acelaşi punct de vedere cu Klaus Iohannis în ceea ce priveşte Legile justiţiei, după discuţia pe care şeful statului a avut-o la Bruxelles cu liderul Comisiei Europene. „Este o problemă care ţine de România şi sigur că o vom rezolva aici”, a transmis preşedintele PSD. Pe de altă parte, şeful PSD a catalogat drept „nişte petarde” informaţiile potrivit cărora Guvernul ar vrea să modifice prin OUG codurile penale.

“Apreciez  ce a spus preşedintele Klaus Iohannis, am acelaşi punct de vedere ca şi domnia sa. De fapt, şi Juncker a spus acelasi lucru. Susţin acelaşi punct de vedere referitor la faptul că este o problemă care ţine de România şi sigur că o vom rezolva aici, nu avem de ce să nu găsim puncte de vedere comune pe care şi noi le avem, la fel ca toată lumea de bună credinţă, ca independenţa justiţiei să nu fie afectată şi statul de drept să fie întărit”, a explicat Dragnea la Parlament.

Şeful PSD a mai spus şi că, de aici înainte, Legile justiţiei vor trebui discutate în alţi termeni fiindcă sigur că nu mai rămân în forma actuală, din moment ce trebuie modificate în raport cu deciziile CCR.

„Revin la preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că va face tot ce este posibil ca încredere în statul de drept, raportul MCV şi dosarul Schengen să nu fie afectate. (…) Oricând preşedintele României are o declaraţie, o luare de poziţie, o atitudine cu care eu sunt de acord, n-am avut şi n-o să am o altă poziţie. Dacă preşedintele are atitudini cu care nu sunt de acord, atunci o să spun părerea mea, fără nicio ezitare”, a mai spus şeful PSD.

Întrebat dacă, după decizia CCR de ieri, a avut o discuţie cu Florin Iordache şi dacă i-a dat un termen pentru finalizarea proiectelor, în limite constituţionale, liderul social-democrat a comentat doar că judecătorii Curţii sunt cei care ştiu cum să interpreteze exact Constituţia şi că la Parlament de mai poate greşi.

„Asta a fost o interpretare pe care au dat-o în Comisia specială, vom repara în Parlament”, a mai spus Dragnea.

Totodată, liderul PSD a precizat că nu a auzit despre intenţia premierului Viorica Dăncilă de a adopta prin OUG modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală, el catalogând aceste aprecieri drept „petarde”.

Solicitat să comenteze posibilitatea adoptării modificărilor la Codul penal şi la Codul de procedură penală prin OUG, Dragnea a răspuns: „Este vorba de implementarea unei Directive europene, de implementare deciziilor CEDO şi ale CCR, în Parlament”.

„Eu nu am auzit de la doamna prim-ministru intenţia de a adopta vreo Ordonanţă în sensul ăsta şi nu cred. Nu s-a vorbit de aşa ceva, sunt numai petarde”, a spus Dragnea.

El a mai arătat că Parlamentul va pune în acord cu deciziile CCR şi prevederile din legile Justiţiei declarate neconstituţionale.

„Legile justiţiei vor fi puse în acord cu deciziile CCR, sunt deja 2 legi care se întorc la Parlament”, a spus Dragnea.

De la Bruxelles, alături de şeful Comisiei Europene, preşedintele Klaus Iohannis transmite, „într-o notă pozitivă” puterii de la Bucureşti că „independenţa justiţiei este intangibilă”, remarcând că legile sunt „într-o fază intermediară” si pot fi îmbunătăţite. „Pentru asta eu mă agit destul de mult. Se vede, nu se vede, nu ştiu”, a comentat şeful statului.