Etanseizarea cladirilor este o problema dificila in constructii, deoarece orice eroare se va vedea dupa mult timp, iar rezolvarea ulterioara va fi mult mai greoaie si dificila.

Un acoperis terasa necesita si mai multa atentie, deoarece structura sa plana favorizeaza acumularea de apa si infiltrarea acesteia in structura.

Cele mai bune variante pentru hidroizolatia unui acoperis terasa

Pentru a evita problemele rezultate din retinerea apei pe suprafata unui acoperis terasa, este de preferat sa nu se apeleze la materiale aspre si poroase sau cu multe imbinari (cum este gresia), deoarece apa nu va circula usor. Sunt de preferat suprafetele plane si netede, care vor avea nevoie si de o panta, cu cat mai mare cu atat mai bine. Specialistii recomanda o panta de minim 1 din 100, dar se accepta si mai abrupta.

Cea mai buna metoda de a hidroizola un acoperis terasa este folosirea unei membrane de impermeabilizare. Aceasta este un strat subtire de material impermeabil, care se toarna sub forma lichida. Dupa uscare se intareste si nu permite nicio cale pentru ca apa sa penetreze. Membrana se va turna deasupra placii de structura, iar deasupra ei se aseaza un material de umplere, care va da si inclinatia pantei pentru respectivul acoperis terasa. Panta este indreptata spre orficiile de scurge, care vor evacua apa acumulata.

Finisajul este ultimul strat in amenajarea unui acoperis terasa. Se poate folosi piatra, gresie, ciment sau orice material recomandat pentru exterior. Finisajul si stratul de umplere nu contribuie la impermeabilizare, rolul lor fiind doar pentru finalizarea amenajarii si estetica.

Desi este cea mai buna metoda pentru hidroizolarea unui acoperis terasa, o membrana poate avea zone sensibile, unde stratul nu a fost turnat respectand recomandarile producatorului. Pe langa turnarea ineficienta, se poate ca si imbinarile de la tevi si orificii de evacuare sa fie incorect realizate. O defectiune de genul va fi greu de depistat, probabil ca va trece mult timp pana cand apa infiltrata isi va face aparitia in zone in care nu ar trebui sa apara, respectiv pe tavanele din casa. De asemenea, repararea unei greseli de montare a membranei impermeabile va fi dificil de realizat, deoarece membrana este greu accesibila. Practic, vor trebui scoase finisajul si materialul de umplutura, inainte de a putea vedea care este problema la membrana. Dupa efectuarea reparatiilor, cele doua straturi superioare vor trebui sa fie asezate la loc si finisate.

Acoperisul este partea cea mai importanta a cladirii cand vine vorba de intemperii. El singur protejeaza toata investitia familiei, tinand apa, umezeala si mucegaiul departe. O scurgere intr-un acoperis terasa va avea ca efect aparitia umezelii in tavan, distrugerea renovarilor interioare si chiar a bunurilor aflate in camera respectiva. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a proteja un acoperis terasa este sa montezi o hidroizolatie de calitate.

Nimic nu este mai rau decat o zi de toamna mohorata, cu ploaie torentiala, cand apa incepe sa curga in mijlocul casei. Un acoperis terasa este o zona speciala deoarece este expus constant conditiilor meteorologice dure, schimbarilor climatice si ploilor. Apa stocata va incepe mai devreme sau mai tarziu sa se scurga prin placa, coroziunea suprafatei va creste, iar daunele si neplacerile te vor coplesi.

Nu ignora fisurile aparute in structura unui acoperis terasa

O fisura ar trebui urmarita si analizata cu atentie, pentru a putea decide cauza si alegerea modalitatii corecte de reparare. Pe langa riscul de infiltrare a apei, fisurile netratate vor provoca tot felul de neplaceri, cum ar fi dezvoltarea mucegaiului, a plantelor, aparitia coloniilor de furnici sau termite, decojirea vopselei etc. Toate vor afecta rezistenta unui acoperis terasa.

Pentru mai multe informatii referitor la acest subiect, dar si cum poti amenaja o terasa verde, te asteptam pe www.milucon.ro.