Actualitate, Social, Stiri

Cum poţi să te tratezi gratuit într-un spital din străinătate

Care sunt condiţiile acestor tratamente?

medic

Asiguraţii care se deplasează într-o altă ţară UE pentru a primi tratament medical au dreptul de a beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale.

Potrivit legislatiei in vigoare, insa, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din Romania si nu va depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat, scrie AvocatNet.ro.

Termenul de transpunere a Directivei Europene 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere expiră vineri, 25 octombrie, însă principalele prevederi din acest document sunt deja aplicate în România, informează, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata. Totodata, rambursarea se realizeaza catre asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau a unei persoane imputernicite de acesta, in lei.

Mai mult, asiguratul isi poate primi banii inapoi doar daca serviciul medical acordat intr-un stat membru al Uniunii Europene si achitat de catre asigurat face parte din pachetul de servicii de baza din sistemul de asigura sociale de sanatate din Romania.

Important! Rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii de verificare si avizare de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Totusi, sunt si cazuri in care asiguratul nu isi va primi banii inapoi. Mai exact, potrivit Ordinului CNAS nr. 729/2009, in conditiile in care un asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza intr-un stat membru UE pentru a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde este luat in evidenta ca persoana asigurata, acesta suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

In plus, daca asiguratului roman, aflat pe teritoriul unui stat UE, i se acorda asistenta medicala fara ca acesta sa prezinte cardul european de asigurari sociale de sanatate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitara de la locul de sedere, asiguratul va suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

 

 

blank