Life

Cum poți să fii în formă dimineaţa, la prânz și seara

sanatate

Încearcă să-ţi îmbunătăţeşti stilul de viaţă prin câteva metode simple şi eficiente, pentru a fi în formă maximă de dimineaţa până seara.

Dimineaţa

  •  Faptul că te trezeşti cu noaptea în cap nu e o garanţie a sănătăţii. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Westminster din Marea Britanie, persoanele care se trezesc între 5.30 şi 7.30 au nivelul hormonilor de stres mai ridicat decât cele care dorm în plus 20-30 de minute.
  •  E foarte important să te trezeşti cu lumina naturală, îţi setează ceasul biologic şi te ajută să te pui în mişcare mai uşor. Lumina zilei este un stimul esenţial, mai ales dacă ai dificultăţi în a te trezi de dimineaţă. Aşadar, lasă-ţi draperiile trase la o parte!
  •  E esenţial să îţi periezi dinţii imediat după trezire, deoarece bacteriile s-au dezvoltat peste noapte. Iar după micul dejun, e recomandat să foloseşti apă de gură, căci băuturile acide, precum sucul de portocale, erodează smalţul dinţilor.
  •  Nu e deloc nou faptul că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei. Combinaţia de ouă, cereale şi fructe e perfectă pentru a-ţi furniza energie pentru câteva ore bune. Ideal este să îţi iei micul dejun în primele 30 de minute după ce te-ai ridicat din pat. Foarte important: savurează micul dejun fără convorbiri telefonice, eventual în timp ce citeşti ziarul, dar nu tabloide…
  •  Fără carbohidraţi rafinaţi la micul dejun, căci altfel, peste doar două ore, îţi va fi îngrozitor de foame. Alege laptele, iaurtul degresat sau ouăle – conţin colină, un super nutrient pentru creier. Iar pentru ca ziua ta să fie plină de energie, consumă sucuri proaspete de legume. Ca să nu te plictiseşti, alternează-le: varză, spanac, ţelină, castravete, ghimbir, pătrunjel, morcovi şi sfeclă. Cercetările demonstrează că vei avea un randament mult mai bun decât după crenvurşti…
  •  La 15 minute după prima înghiţitură de cafea, corpul tău a absorbit deja cofeina, care afectează întregul organism: sistemul circulator (inima şi vasele de sânge), respirator (inima şi plămânii) şi renal (rinichii şi vezica). Doar că, de fapt, cofeina nu îţi dăruieşte energie, ci împiedică corpul să primească mesajul că e obosit. Deci, e de preferat să bei o singură ceaşcă de cafea şi nu toată odată, dimineaţa, ci câte puţin pe parcursul zilei.
  •  Dacă nu ai timp să mergi la sală, începe-ţi ziua ceva mai simplu, dar cât se poate de eficient: cu mersul pe jos. Conform unui studiu realizat de Facultatea de Medicină din Massachusetts, cei care merg pe jos zilnic sunt cu 25% mai puţin predispuşi la răceli. În plus, plimbarea te ajută să-ţi limpezeşti gândurile pentru ziua care urmează.
  •  Fă-ţi zilnic o mică listă cu 3-5 lucruri pe care vrei să le faci în următoarele ore. Atenţie, însă, să nu includă numai obligaţii, cel puţin un lucru trebuie să fie ceva ce îţi face plăcere.

La prânz

  •  Aprovizionează-te cu gustări pentru întrega zi, formate din nuci sau seminţe diverse. Recomandările noastre: încearcă seminţele de in, sunt unul dintre cele mai puţin cunoscute şi consumate super-alimente. Le poţi presăra peste salate sau în muusli, căci sunt extrem de bogate în acizi omega-3, mangan, magneziu şi fibre. Şi nu uita migdalele: sunt delicioase, conţin proteine, fibre, vitamina E, calciu şi acid folic.
  •  Să ai mereu la îndemână o cană mare cu apă, e mai simplu decât să te tot duci să îţi umpli paharele mici de plastic. Astfel îţi vei stimula consumul acestui lichid pe care nu îl poţi înlocui, însă căruia îi poţi introduce nişte note de variaţie: apă plată cu lămâie, ceai, limonadă…
  •  Prânzul este cea mai potrivită masă pentru a consuma carbohidraţi, cum ar fi fasolea, mazărea sau lintea, sunt o sursă excelentă de fibre şi au un conţinut scăzut de grăsimi. După masa de prânz, mestecă gumă fără zahăr. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois susţin că guma conţine uleiuri esenţiale care reduc dezvoltarea bacteriilor responsabile de carii.

După-amiaza

  •  Consumă un iaurt: acesta echilibrează nivelul de zahăr în sânge şi te ajută să te abţii de la gustările nesănătoase.
  •  Ideal ar fi să poţi trage un pui de somn, nu degeaba în alte ţări există siesta… Cercetătorii de la Harvard susţin că cei care dorm 30 de minute după-amiaza sunt cu 37% mai feriţi de afecţiuni letale ale inimii. Un pui de somn se pare că este mai eficient decât exerciţiile fizice sau chiar dieta!
  •  În caz de stres acut şi enervare inevitabilă, iată un mic truc, disponibil în farmacii. Un aplicator-bilă cu ulei esenţial de mentă şi/sau lavandă cu care să te masezi pe tâmple şi la ceafă. Senzaţia e foarte plăcută, de răcoare şi eliberare…
  •  Încearcă să te dezmorţeşti de statul pe scaun cu câteva mişcări. Întinde-ţi picioarele pe sub birou şi mişcă degetele, apoi ridică-te şi fă câţiva paşi, cu această ocazie mai şi socializezi cu câţiva colegi.
  •  Mersul la sală rămâne pe listă. Doar că noi nu îţi recomandăm neapărat exerciţii complicate. Chiar şi 30 de minute în care execuţi exerciţiile cele mai comune înseamnă destul pentru starea ta de spirit şi forma fizică.
  •  În timp ce te afli în drum spre casă sau prin oraş, încearcă să ignori traficul infernal, dar nu scufundându-te în planuri complicate şi gânduri agitate. În loc de asta, alocă-ţi chiar şi un minut de evadare mentală, în care să vizualizezi ceva ce îţi face plăcere.

Seara

  •  Mulţumeşte-te cu o cină care să aibă un conţinut caloric scăzut – cele mai potrivite alegeri sunt peştele şi broccoli.
  •  Cel mai plăcut şi sănătos dressing pentru o salată creaţie proprie? În nici un caz un amestec gata cumpărat. Iată sugestia noastră: amestecă vin roşu sec şi oţet balsamic în cantităţi egale, apoi adaugă ulei de măsline. E delicios!
  •  Un singurul pahar de alcool e alegerea perfectă pentru a încheia o zi plină. Cercetătorii de la Universitatea din Londra au descoperit că cei care beau moderat alcool se pot mândri cu o gândire mai alertă…
  •  Cu o oră înainte de culcare, optează întotdeauna pentru o baie caldă în loc de duş, în care să adaugi şi câteva picături de uleiuri esenţiale relaxante. Apoi bea un ceai de muşeţel sau de mentă, îndulcit cu miere, are un efect liniştitor.
  •  Cel mai eficient mod de a te destresa şi analiza în acelaşi timp? Clasicul jurnal în care scrii cinci minute, înainte de culcare. Să îţi aşterni gândurile pe hîrtie în mod regulat e unul dintre cele mai sănătoase moduri de a încheia o zi, de a medita ulterior şi a te amuza în legătură cu experienţele tale.
  •  Fără televizor cu 30 de minute înainte de culcare! Stimulii vizuali de acest fel împiedică organismul să se relaxeze înainte de culcare. Chiar dacă fizic e relaxant, te stimulează vizual.
  •  Dormi într-o cameră răcoroasă şi fără veioză sau televizor aprinse. E preferabil să ţi se pară răcoare înainte de a te băga sub plapumă, fiindcă o încăpere în care e prea cald te face să ai un somn agitat.
blank