IT&C, Stiri

Cum încarci corect bateria la smartphone şi uneltele electrice

Exista foarte multe sfaturi legate de modul in care sa consumam mai eficient bateriile folosite zilnic la diverse aparate ca smartphone-uri sau scule electrice, dar foarte putini oameni stiu care sunt cele mai bune practici atunci cand folosim sau reincarcam o baterie cu lithium-ion (Li-Ion).

smart_14264400

Specialistii in scule, unelte si echipamente de la Tools Store ne pun la dispozitie 3 sfaturi esentiale pentru utilizarea si incarcarea acestor acumulatori, scrie bzi.ro. Fie ca folosim aceste baterii la smartphone-uri sau la diferite scule electrice (masina de insurubat, bormasina, fierastrau electric, etc) intotdeauna trebuie sa respectam aceste reguli.

Pastrati acumulatorii la temperatura camerei

Intotdeauna acumulatorii cu Li-Ion trebuie depozitati in spatii ce au o temperatura intre 20 si 25 de grade Celsius. Cel mai rau lucru care se poate intampla la o baterie litiu-ion este de a avea o incarcare completa si sa fie supus la temperaturi ridicate. Deci, nu lasati sau incarcati bateria dispozitivului mobil in masina, daca e cald afara. Caldura este de departe cel mai mare inamic al acumulatorilor.

Achizitionati acumulatori cu o capacitate mare si o data de fabricatie recenta

Atunci cand achizitionati un aparat electric cu acumulatori, sau doar acumulatorul, luati in considerare o capacitate mare a acestuia si o data de fabricatie cat mai recenta. Bateriile se deterioreaza in timp indiferent daca aceastea sunt folosite sau nu. Nu achizitionati acumulatori de rezerva, alegeti bateria potrivita si urmati aceste sfaturi pentru extinderea duratei de viata.

Permiteti descarcarile partiale si evitati-le pe cele complete

Deoarece acumulatorii cu Li-Ion nu au o memorie de incarcare (cum au cele cu NiCad), se recomanda descarcarile partiale in detrimentul celor complete. Asadar, nu folositi aparatul pana se epuizeaza toata energia din acumulator. Incercati sa reincarcati acumulatorii Li-Ion atunci cand acestia se descarca pana la 10-30% din capacitatea lor.

Aici exista o singura exceptie: Dupa 30 de reincarcari, acumulatorului trebuie sa I se permita sa se descarce complet pentru a se recalibra.

Alte sfaturi:

Daca ati cumparat o scula electrica cu 2 acumulatori, incarcati unul dintre ei pana la 40% si depozitati-l in congelator. Acesta va fi ca nou cand cel vechi va muri

Evitati expunerea acumulatorilor la razele soarelui

Nu reincarcati bateriile daca acestea au fost folosite doar cateve minute deoarece bateriile cu Li-Ion suporta doar intre 800 si 1000 de reincarcari

Daca esti pasionat de gradinarit, do it yourself, agricultura sau alte activitati ce necesita cunostinte tehnice, iti recomandam sa citesti si sa te inscrii (aici) pe blogul celor de la Tools Store pentru a fi la curent cu toate informatiile.