DNA a descoperit cum îşi negociau corupţii hunedoreni comisioanele. Şefii de instituţii publice şi oamenii de afaceri din judeţul Hunedoara foloseau o metodă inedită de a comunica şi de a-şi negocia şpăgile fără a fi interceptaţi.

DNA01

Potrivit unor surse citate de hunedoaralibera.ro,  trucarea licitaţiilor avea la bază o înţelegere care se perfecta prin intermediul unei căsuţe de e-mail. Astfel, se pare că negocierile privind comisioanele erau purtate pe o căsuţă de e-mail creată anume pentru această manevră. Mesajele erau scrise în ciorne şi, pentru protecţia informaţiilor, rămâneau acolo fără a fi transmise cuiva. Numărul persoanelor care aveau parolele de la contul respectiv era limitat, pentru siguranţa operaţiunilor.

În mai multe cazuri, pentru a fi siguri că vor câştiga licitaţiile, “firmele de casă” se prezentau mereu cu cel mai mic preţ. După semnarea contractului de finanţare, conducerea instituţiei suplimenta valoarea lucrărilor cu până la 50%, aşa că profitul era asigurat, iar parandărătul achitat.