Social, Stiri

Cum ajung sucevencele să fie exploatate sexual prin metoda LOVERBOY

Procurorii DIICOT Suceava atrag atenţia că multe tinere din acest judeţ au ajuns, în ultimii ani, să fie exploatate sexual printr-o metodă cunoscută drept „LoverBoy”. O analiză a biroului sucevean din cadrul agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) ridică un semnal de alarmă privind această metodă, responsabilă de cele mai multe cazuri exploatare sexuală din Suceava.

unasasatitled-1

 Cele mai multe victime ale traficului de persoane în judeţul Suceava sunt femei tinere, care au fost exploatate sexual peste hotare, iar mai mult de jumătate dintre ele au fost atrase în capcană de o persoană apropiată, pe care au considerat-o de încredere, un aşa-zis prieten sau iubit, care le-a tras pe sfoară prin metoda „LoverBoy”, informează monitorulsv.ro.

„Iubitul” le promite victimelor o nouă viaţă sau că le ia în căsătorie, pentru a le exploata apoi sexual, în multe cazuri în forme agravante. Aceasta este una din concluziile analizei realizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Centrul Regional Suceava, în baza cazurilor de trafic de persoane identificate şi confirmate în judeţ.

Inspectorul principal de poliţie Liliana Orza, coordonatorul Centrului Regional Suceava al ANITP, a spus că în 2012, în judeţul Suceava, au fost identificate 19 victime ale traficului de persoane, iar în 2013 cu două mai puţin – 17. Potrivit autorităţilor, cifrele par mici, însă este vorba doar de cazurile care s-au confirmat şi au fost urmate de anchete penale, majoritatea finalizate cu condamnări.

Coordonatoarea Centrului Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane a mai spus că rolul agenţiei e de a monitoriza pe termen lung victimele traficului de persoane şi de a încerca să le reintegreze social. Se încearcă astfel facilitarea găsirii unui job, printr-un parteneriat cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava. Persoanele până în 26 de ani care au fost victime ale traficului de persoane sunt încadrate la categoria „tineri defavorizaţi”, statul român oferind subvenţii pe o perioadă de până la 5 ani pentru angajatorii care îi încadrează în muncă.

blank