Sistemul
Actualitate

Cum acționează sistemul de rachete sol-aer interceptoare în cazul unui atac ? România are 24 la Deveselu

Polonia a inaugurat un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore, identic cu  sistemul de la Deveselu. Astfel, am putut vedea cum funcționează rachetele interceptoare ale sistemului de apărare Aegis Ashore în cazul unui atac cu rachete balistice.

Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore al armatei americane din Polonia este în sfârșit gata să devină operațional, după ani de întârzieri în construcție și alte probleme.

Este al doilea astfel de sistem după cel de la Deveselu, din România, inaugurat în 2016. Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e format dintr-un radar antibalistic și are 24 de rachete interceptoare operaționale.

Cu prilejul inaugurării din Polonia, portalul warzone a arătat cum funcționează aceste rachete interceptoare într-un videoclip pe care îl prezentăm mai jos.

Instalația din Polonia, ca și cea din România, este menită să ajute la protejarea Europei împotriva atacurilor cu rachete balistice din partea unor „actori necinstiți” precum Iranul, însă peisajul de securitate din Polonia și din restul Europei s-a schimbat dramatic de când proiectul a început în 2009.

Cum acționează rachetele sol-aer interceptoare în cazul unui atac

Contraamiralul Douglas Williams, directorul interimar al Agenției de apărare antirachetă (MDA), a prezentat noi detalii despre programul pentru Aegis Ashore Polonia în mărturia scrisă depusă înaintea unei audieri în fața membrilor Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților.

„Marina va accepta oficial Aegis Ashore Poland în inventarul său la 15 decembrie, 2023”, a scris Williams.

„Marina SUA va instala modernizări suplimentare la Aegis Ashore Polonia până în mai 2024, după care va fi transferat la NATO în iulie 2024 pentru comanda și controlul Aegis Ashore Polonia în apărarea statelor europene NATO împotriva amenințărilor cu rachete balistice care provin din afara zonei euro-atlantice.”

„Aegis Ashore Polonia, situat la Redzikowo, a fost adăugat la linia de bază a capacității operaționale în septembrie 2023, cu îmbunătățiri față de designul original și cu un sistem electronic integrat de securitate de ultimă generație”, a adăugat șeful interimar al MDA.

Sistemul va fi operat de SUA

Instalația este al doilea astfel de loc pe care armata americană îl înființează în Europa. Aegis Ashore România este operațional din 2016.

Site-urile Aegis Ashore din Polonia și România, precum și o versiune de testare dedicată a sistemului în Hawaii, au toate aceeași configurație de bază. Aceste site-uri sunt compuse din elemente preluate din proiectul distrugătorului de clasă Arleigh Burke Flight IIA, care au fost transpuse într-un aranjament terestru.

Aceasta include o clădire „deckhouse”, modelată după suprastructura principală a distrugătorului Arleigh Burke, care conține sistemul de luptă Aegis și radarul AN/SPY-1, precum și alte
sisteme de sprijin și spații de lucru.

Sistemul

România are o instalție identică

Sistemul Aegis Ashore România este complet operațional și în întregime finanțat. El reprezintă o contribuție foarte importantă a Statelor Unite ale Americii și a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense). Legislația avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naționale pentru anul fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacitați suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite își mențin angajamentul de a asigura apărarea României și a tuturor aliaților NATO, anunța Ambasada SUA în România în 2017.

Cu ce e echipat?

Variantele rachetei sol-aer Standard Missile 3 (SM-3) sunt interceptorii principali utilizați cu sistemele Aegis Ashore din Polonia și România, care sunt concepute pentru a ataca rachete balistice (inclusiv rachete balistice intercontinentale, sau ICBM) în afara atmosferei terestre în timpul porțiunii de zbor la jumătatea cursei lor, folosind un „vehicul ucigaș” cinetic.

blank