Nicolae Ciucă
Politic

Cu Nicolae Ciucă la șefia echipei de negociere, PNL a fost dominat de PSD. Propunerea de premier a liberalilor a intervenit în discuție abia spre final, pe partea socială

PNL și PSD continuă discuțiile pentru a stabili cine va fi primul premier al viitoarei coaliții, iar Nicolae Ciucă a făcut parte din delegația liberală de negociere, însă mișcarea nu pare să fi avut efectul scontat. Propunerea de premier a PNL a vorbit foarte puțin la discuțiile cu PSD, iar social-democrații au dominat negocierile, spun surse politice.

PNL, dominat de PSD la negocierile conduse de Nicolae Ciucă

PNL și PSD au convenit să guverneze printr-un sistem de rotație a premierului, însă ambele partide doresc să facă prima nominalizare, ceea ce a generat un oarecare impas în negocieri.

Marcel Ciolacu a spus că PSD dorește atât Finanțele, cât și Transporturile. În replică, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, i-a cerut liderului social-democrat să cedeze măcar un minister dintre cele cu resurse bugetare consistente.

„Marcel, dă-ne măcar un minister, oricare”, ar fi spus Rareș Bogdan la un moment dat, potrivit acelorași surse.

Cum tradițional într-un guvern de coaliție cele două ministere avizatoare merg către partide diferite, cei mai mulți liberali au solicitat Justiția. Florin Cîțu a fost singurul care a cerut Finanțele.

Președintele PNL, care condusese delegația liberală de negocieri până la votul de joi, a explicat că el s-a bătut pentru Finanțe la discuțiile de până acum, chiar și cu Ludovic Orban, și că e important ce își dorește Nicolae Ciucă, care trebuie să negocieze dur.

Florin Cîțu a spus că nu este de acord nici cu măsurile sociale foarte generoase, despre care spune că ar afecta stabilitatea României. De altfel, premierul interimar amintise și în spațiul public că Bucureștiul are un calendar deja agreat cu Comisia Europeană de dinamică de creștere a pensiilor, fiind în procedura de deficit excesiv.

„Dacă vom merge cu o creștere într-o parte, trebuie să luăm din altă parte, nu se poate altfel”, explica liderul liberalilor.

Cu prea puțină experiență politică, Nicolae Ciucă a vorbit foarte puțin în discuțiile cu PSD, intervenind abia spre final, pe partea socială, mai precizează sursele citate.