Bărbații
International

Cu forța la război! Polonia extrădează bărbații apți de luptă fugiți din Ucraina

Un deputat din Ucraina a opinat faptul că țara sa ar trebui să înceapă procedura de extrădare a bărbaților de vârsta militară care au evadat ilegal. La începutul invaziei ruse, foarte mulți bărbații apți din punct de vedere militar au migrat ilegal în Polonia sau alte țări din Uniunea Europeană, ca urmare a unor mite.

Cu forța la război! Multiple comisii medicale ucrainene și birouri autorizate au acceptat mită de la cetățeni pentru a emite certificate medicale frauduloase. În aceste certificate se menționa faptul că bărbații de vârsta militară nu sunt apți pentru participarea la război.

Cu forța la război! Rețeaua de certificate false

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ordonat revizuirea completă a tuturor eliberărilor acordate încă de la începutul invaziei. În plus, deputatul David Arachamia este de părere că autoritățile de la Kiev trebuie să ceară extrădarea acestor bărbați care au părăsit ilegal țara.

Potrivit datelor făcute publice de Poliția de Frontieră din Polonia, un număr de 2,87 de milioane de adulți ucraineni au intrat în Polonia între datele de 24 februarie și 31 august.

Dintre aceștia, 80.000 au fost bărbați cu vârste militare conforme, adică între 18 și 60 de ani. Acești bărbați ar fi potențial eligibili pentru serviciul militar.

Nu se știe câți ucraineni au evitat ilegal serviciul militar

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră din Polonia a declarat vehement că nu se cunoaște numărul exact de bărbați care au intrat în Polonia, deși îndeplinesc, de fapt, cerințele de exceptare.

De asemenea, există speculații că acești bărbați doar au tranzitat Polonia, și au migrat spre alte țări din UE. Ucraina are granițe comune cu cinci țări, unde ar fi putut fi posibilă migrarea. În plus, autoritățile sunt sceptice cu privire la numărul real de bărbați care au fugit din țară. O analiză relevă ca acesta ar putea fi apropiat de ordinul zecilor de mii.

Mulți ucraineni au evitat războiul

Fedir Venislavski, membru al Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații al Ucrainei, a declarat că numărul celor care au evitat în mod ilicit să meargă la război și s-au refugiat în străinătate este extrem de semnificativ.

În cazul persoanelor care au avut un certificat medical nelegitim, situația este mai delicată. Pentru aceștia, Ucraina trebuie să emită un mandat de arestare internațional. Acest mandat trebuie realizat pentru fiecare cetățean în parte, potrivit Kyiv Post.

blank