Mai mulți antreprenori și voluntari din Galați au dezvoltat un ventilator mecanic pentru situații de urgență.

Aparatele de ventilație sunt folosite pentru bolnavii cu dificultăți respiratorii aflați în terapie intensivă.

Inițiatorii proiectului au publicat gratuit toate schițele pe internet, iar toți cei care sunt interesați să îmbunătățească proiectul se pot implica.

Creatorii acestui ventilator spun că au luat exemplul unei echipe de tehnicieni din Italia, care realizează astfel de piese cu ajutorul imprimantelor 3D.

Alexandru Gradea, inițiator proiect: “Scopul nostru este să avem cât mai multe companii sau firme care pot produce acest tip de echipament, să învețe, să vadă despre ce e vorba și eventual să-și producă prototipurile lor, pentru ca în felul astă să rezolvăm problema cu aceste echipamente pentru respirat cât mai repede.”

Prețul materialelor folosite la prototip nu au depășit 2000 de lei, iar tinerii așteaptă acum doar omologarea din partea autorităților.

Adrian Bacuta, voluntar proiect: “Toate datele proiectului pot fi accesate pe site-ul nostru, respiro.com. Acolo, toate fișierele pot fi downloadate și studiate de persoane interesate să îmbunătățească proiectul nostru.”

Datele proiectului au fost deja preluate de către un medic din SUA. În Argentina și Mexic au fost create copii ale unui ventilator, iar un specialist în aparatura medicală din Suedia s-a oferit să studieze și să îmbunătățească performanțele aparatului.