Editorial, Stiri

Cu ce rasă de miei o fi fugit Hayssam, ciobănaşul sirian?

Cu ce rasă de miei o fi fugit Hayssam, ciobănaşul sirian?

HayssamUnu-i ungurean, unul moldovean, altul e vrâncean… şi-unul sirian! Ăla sirian e mai ortoman, că are mulţi miei… tocmai din Călărăşei, pe care îi îmbarcă pe vapor şi fuge cu ei.

Dincolo de parafrază, da, Omar Hayssam a fugit în 2005 cu un vapor plin cu miei din judeţul Călăraşi, judeţ a cărui agricultură este controlată de oameni de afaceri arabi.

Aducerea lui Hayssam în ţară reîncălzeşte ciorba răpirii jurnaliştilor din seraiul irakian al teroriştilor, iar opinia publică va încearca acum să pescuiască din farfuria cibănaşului sirian răspunsuri logice, pe cât posibil, la unele întrebări, cum să le spunem, incomode:

1. Cum a fost posibil ca Omar, membru PSD, amic al lui Vasile Ion, tatăl lui Marie Jean, (Ion a fost preşedinte al PSD Buzău, acolo unde Hayssam avea grosul afacerilor şi chiar s-au pozat împreună, ba chiar şi cu Ion Iliescu, a cărui candidatură la preşedenţie, în anul 2000, a fost sposorizată de Hayssam) să îi asigure nevinovatei copile un interviu cu autorităţile din Irak, inclusiv sponsorizarea deplasării, şi apoi să o răpească pe drum?

2. A fost răpire la mişto, iar Hayssam a fost ales drept, pardon, ţap… ispăşitor? De ce?

3. Conform informaţiilor lansate de presă, niciodată contrazise, din cele 12 milioane de euro puse la bătaie pentru răscumpărare (cam scumpi răpitorii irakieni, în Afganistan ar fi fost mai ieftin), 4 au dispărut înainte de a ajunge la terorişti. Unde sunt banii?

4. Autorităţile române l-au lăsat să fugă în mod tacit, adică a fost o fugă controlată, sau serviciile noastre secrete chiar sunt de o incompetenţă înduioşătoare?

5. Ce rasă de miei i-a ţinut companie lui Hayssam până în Siria? Dacă va scrie câteva cărţi despre această rasă şi comportamentul ei pe timpul călătoriei cu vaporul, va scăpa mai repede din puşcărie, conform legislaţiei româneşti în vigoare? (I.S)