Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis, vineri, ultimele cifre privind execuția bugetară a instituției, după șase luni din acest an, urmând exemplul colegului de Cabinet Cătălin Drulă, titularul de la Transporturi, după ce premierul „a somat” joi, public, la finalul ședinței de Guvern, șefii ministerelor să prezinte public situația cheltuielilor, în contextul elaborării primei rectificări a bugetului din acest an. Sumele apărute în spațiul public, atât pentru Dezvoltare, cât și pentru Transporturi, au stârnit nemulțumiri în cadrul Coaliției de guvernare. În urma discuției avute cu Florin Cîțu vineri, copreședintele USR PLUS Dan Barna s-a declarat optimist privind varianta finală a proiectului și a anunțat că o nouă rectificare va fi făcută în noiembrie.
Cseke Attila îi răspunde lui Cîtu cu privire la execuția bugetară
Ministerul Dezvoltării, Cseke Attila (MDLPA) încheie primul semestru al anului 2021 cu o execuție bugetară de 84% din totalul de 5,62 miliarde de lei credite bugetare aprobate aferente acestei perioade, a anunțat, vineri dimineața, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, printr-un comunicat de presă.
Informarea MDLPA a venit după ce joi după-amiază, în cadrul briefingului de la finalul ședinței de Guvern, premierul Florin Cîțu a anunțat că așteaptă ca toți miniștrii să prezinte execuția bugetară la șase luni de zile, înainte să avanseze el cifre, până la sfârșitul acestei săptămâni, în contextul elaborării primei rectificări bugetare din acest an.
„Nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiţi. De aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuţiile pe rectificarea bugetară”, a explicat șeful Executivului. Ținta este încadradrea în deficitul de 7,16%, la fel ca cel aprobat la începutul anului, sau chiar mai puțin.
Cseke Attila îi răspunde lui Cîtu cu privire la execuția bugetară
„Dar vreau să fie foarte clar: nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicaţii foarte bune, pentru că nu putem să punem bani, să alocăm resurse în buget şi să le ţinem acolo degeaba”, a subliniat șeful Guvernului, care a făcut precizări privind sumele apărute în spațiul public, respectiv un plus de 1,8 miliarde de lei la Dezvoltare și de 322 de milioane de lei la Transporturi.
Primul care a răspuns la „ultimatumul” premierului, joi seara, a fost ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, instituție de la care premierul afirmase că ar trebui „teoretic” să ia, nu să dea bani, conform execuției bugetare.
Cătălin Drulă a detaliat, într-un mesaj pe contul de Facebook, stadiul execuției bugetare la șase luni, subliniind că s-au înregistrat recorduri istorice la Transporturi și pe fonduri europene (+21,5% la șapte luni), și pe fonduri naționale (peste 90%). „Până la urmă, varianta de rectificare, sub solicitarea Ministerului Transporturilor, vine din teama că nu am cheltui acești bani? Sau tocmai, că i-am cheltui? Eu garantez că vom cheltui banii solicitați”, a transmis ministrul, pe Facebook.
Cum s-au cheltuit banii la Ministerul Dezvoltării
În documentul transmis vineri, Ministrul Cseke Attilla a amintit: la începutul anului, bugetul ministerului era de 7,38 miliarde de lei, din care MDLPA a avut la dispoziție, pentru primul semestru, 5,62 și a efectuat plăți în valoare de 4,70 miliarde de lei, reprezentând 84% din bugetul alocat primului semestru, respectiv 64% din bugetul anual aprobat.
În ceea ce privește execuția bugetară anuală la zi, raportat la limitele bugetare anuale aprobate, procentul este de 73% (5,40 miliarde din 7,38).
Conform informării MDLPA, marea majoritate, 75%, din suma de 7,38 miliarde, este destinată proiectelor comunităților locale și vizează unitățile administrativ-teritoriale. „Prin instrumentele de finanțare națională și europeană de care dispune Ministerul Dezvoltării, am finanțat proiectele comunităților din România”, a spus ministrul Dezvoltării.
Totodată, execuția bugetară la zi a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este de 100%, iar la încheierea primului semestru a fost de 90%. Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI, are, de asemenea, o execuție bugetară de 100% pe primul semestru al anului, a anunțat instituția.
La capitolul transferuri între unități ale administrației publice, execuția bugetară pe primul semestru este de 91%, iar, la titlul de Proiecte cu Finanțare din Fonduri Externe Nerambursabile Aferente Cadrului Financiar 2014-2020, execuția bugetară pe primul semestru este de 58%, a conchis ministrul.
Premierul fusese înrebat, joi, dacă vor fi puse în pericol PNDL 1 și 2, în contextul, precizat de jurnalist, în care în urmă cu doar câteva săptămâni au existat probleme în întârzierea pentru plățile pentru PNDL, mai mulți primari sau președinți de consilii județene spuneau că au și lucrări de reabilitare spitale pe care trebuie să le finalizeze prin PNDL, iar Ministerul Dezvoltării a cerut 4 miliarde de lei și primește 1,8 miliarde de lei, conform proiectul vehiculat.
„În nici un caz și nu este adevărat că au fost întârzieri. La Ministerul Dezvoltării, acel anunț a fost dat pentru a respecta legislația în vigoare. Eu vă aduc aminte, când am preluat Ministerul Finanţelor, în 2019, erau întârzieri la plata facturilor de 7-8 luni de zile; acum sunt plătite la zi. Mai mult, la execuţia bugetară, Ministerul Dezvoltării mai are în cont, pentru plată, vreo 330 de milioane de lei. Deci, are bani în cont, poate să plătească mai departe şi nu există nicio problemă. Vor fi alocate resurse pentru a continua plata facturilor, pentru că eu ştiu foarte bine că prin investiţii putem să dezvoltăm România. Deci, nu este nicio problemă acolo”, a răspuns premierul.
„Resursele care vor fi alocate Ministerului Dezvoltării sunt cele care vor ajunge. Mai mult, vom avea o ordonanţă săptămâna viitoare, cred – acum am discutat cu ministrul Cseke – prin care vom aloca credite de angajament la Ministerul Dezvoltării, care să permită companiilor să facă acte adiţionale pentru a lua în calcul creşterile de preţuri din ultima perioadă. Ne gândim şi la acest lucru”, a precizat Florin Cîțu, la finalul ședinței de joi.
Sumele din primul draft apărut public
Primele sume avansate privind rectificarea bugetară au creat nemulțumiri în interiorul Coaliției, conform surselor politice citate de Hotnews, astfel că partenerii de guvernare USR și UDMR vor mai mulți bani la ministerele pe care le au în subordine, respectiv Transporturi și Dezvoltare.
Sumele pentru Ministerul Dezvoltării și Transporturilor se regăsesc într-un draft al rectificării bugetare, transmis liderilor Coaliției, obținut de Hotnews.
Conform draftului menționat, rectificarea bugetară ar putea fi una pozitivă, cu un plus de 8,99 miliarde lei pe cheltuieli, dar Ministerul Muncii ar urma să piardă 2,78 miliarde lei, Curtea de Conturi, 10 milioane lei, iar Senatul – 3,9 milioane lei.
Instituțiile ale căror bugete ar urma să crească, potrivit documentului, sunt:
. Ministerul Sănătății: +3,5 miliarde lei
. Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale: +3 miliarde lei
. Ministerul Dezvoltării: +1,84 miliarde lei
. Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene: +760,1 milioane lei
. Minsterul Energiei: +650,5 milioane lei
. Ministerul Mediului:+533,8 milioane lei
. Ministerul Transporturilor: +322,6 milioane lei
Vicepremierul USR Dan Barna a declarat vineri, că, în urma discuţiilor pe care le-a avut joi cu premierul Florin Cîţu, împreună cu copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş, este optimist că se va ajunge la o formulă de rectificare bugetară „echilibrată” şi care să asigure continuarea programelor de investiţii ale Guvernului.
„Împreună cu colegul meu Dacian Cioloş şi cu premierul Florin Cîţu am mai discutat despre necesităţile pe ministerele pe care le coordonez. Sunt optimist că vom găsi o formulă de rectificare care să ne ajute să continuăm programele de investiţii ale Guvernului. Cifrele care au fost prezentate în spaţiul public au fost o primă propunere de la care încep discuţiile la nivelul coaliţiei şi la nivelul liderilor coaliţiei. Am discutat pe fiecare minister, în parte, repet, sunt convins că vom ajunge la o formulă care să fie şi echilibrată şi să asigure şi resursa de investiţii necesară”, a afirmat Dan Barna, vineri, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Dan Barna: „Nu se discută la momentul de faţă despre niciun fel de remaniere”
Copreședintele USR PLUS a fost întrebat dacă la Ministerul Transporturilor vor fi alocări suplimentare, dar nu a dat un răspuns tranșant. „Repet, discuţia de ieri a pornit de la acea primă propunere transmisă de premier, care, din păcate, a ajuns şi în spaţiul public”, a spus Dan Barna.
„Este varianta de la care am pornit, am discutat la fiecare minister în parte, peste tot este posibil să mai existe modificări. Şi la Transporturi şi la celelalte ministere am discutat exact, foarte specific, au fost discuţii tehnice, pe necesar, pe obligaţiile pe care le are şi Ministerul Transporturilor şi celelalte ministere, pe componenta de investiţii, pe componetele legale, acele decizii ale instanţelor care trebuie onorate de către statul român şi, în acest context, sunt convins că vom ajunge la o formulă echilibrată care să ne permită să avem şi o a doua parte a anului reuşită pe investiţii”, a explicat Barna.
Întrebat dacă există riscul ca ministrul Transporturilor să plece din Guvern pentru că nu a prezentat execuţia bugetară, vicepremierul a răspuns că în prezent nu se discută despre remaniere la nivelul niciunui minister.
„Poziţia Ministerului Transporturilor tocmai a fost prezentată, ieri, de către colegul meu în spaţiul public, pe pagina sa, şi nu se discută la momentul de faţă despre niciun fel de remaniere, despre niciun minister”, a completat Dan Barna.
Potrivit vicepremierului, în luna noiembrie urmează să se facă o nouă rectificare bugetară.