Croația
International

Croația renunță la prima variantă a monedei Euro din cauza acuzațiilor de plagiat

Croația se pregătește să adopte moneda Euro în 2023, iar săptămâna trecută au fost anunțați câștigătorii concursului ale căror modele ar fi urmat să fie bătute în noile monede. Din cauza unor controverse privind originalitatea designului, Banca Națională a Croației a fost nevoită să renunțe la designul ales, conform The Guardian.

Astfel, în Croația se va organiza o nouă licitație pentru a se stabili modelul ce va fi bătut pe noile monede ale țării balcanice. Controversa s-a creat în jurul unui logo cu un jder stând pe o ramură, care semăna cu o imagine realizată de un fotograf britanic.

Designul semăna cu o fotografie realizată de Iain H Leach
Designul inițial era conceput sub forma unei nevăstuici și reprezenta o formă de respect față de actuala monedă a Croației, kuna, originea numelui provenind de la un carnivor a cărui blană era folosită ca monedă în Evul Mediu.

Modelul semăna izbitor de mult cu o fotografie realizată de britanicul Iain H Leach, motiv pentru care câștigătorul concursului și-a retras propunerea.

„Nu intenționez să dau în judecată pe nimeni. S-a luat o decizie corectă și pentru mine acesta este sfârșitul poveștii”, a spus Iain H Leach la un post de radio croat.

Croația va adopta euro până în 2023
După cum a anunțat un vicepreședinte al Comisiei Europene, Croația ar urma să adopte moneda euro până în 2023.

Fostul stat iugoslav este în grafic cu pregătirile pentru adoptarea monedei și îndeplinește criteriile stabilite de Comisia Europeană.