Criza politică cu un Guvern cu puteri limitate, românii vor fi loviți de scumpiri pentru că Executivul nu mai are drept de semnătură. Vestea proastă a venit deja la indicele ROBOR care a urcat brusc de la o zi la alta, iar moneda europeană este greu de stăpânit.

Vin săptămâni tot mai grele pentru români, a venit criza politică cu un Guvern fără drepturi depline, economia nu poate funcționa în limite normale, ca să nu mai vorbim că există riscul ca PNRR să fie pus în pericol, asta deși Planul de Redresare și Reziliență a fost semnat, el trebuie să treacă și prin filtrul miniștrilor de Finanțe din Consiliul UE, în termen de patru săptămâni pentru ca țara noastră să primească primii bani europeni. Doar că între timp, am rămas fără Guvern și acest lucru ne va bloca proiectele nu doar externe, ci și cele interne și bineînțeles că investițiile vor fi și ele lăsate în stand-by până la noi decizii. Analiștii economici punctează că nu doar PNRR este în pericol ci și bugetul pe anul viitor

,,Criza politică de la București are și efecte economice, în primul rând afectează încrederea investitorilor în țara noastră ceea ce se va vedea pe două paliere: investițiile străine pot avea tendința de a scădea întrucât un mediu politic incert nu reprezintă o condiție favorabilă pentru investitori și 2. statul român se va împrumuta mai scump și mai greu pentru a finanța cheltuielile suplimentare. Este știut faptul că investitorii străini finanțează mai greu și mai scump guvernele care au instabilitate politică, de altfel acest aspect se poate observa deja în emisiunile Ministerului Finanțelor. O altă chestiune care nu trebuie neglijată este implementarea PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență pentru care va fi imposibilă stabilirea cadrului legal fără un guvern cu puteri depline. Chestiunile bugetare nu sunt nici acestea de neglijat întrucât un guvern interimar nu poate pregăti bugetul anului următor.”, ne-a declarat Florin Andrei, profesor de economie din cadrul ASE.

La nicio o zi după ce Guvernul Cîțu a picat în Parlament, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 2,07% pe an, de la 1,81% pe an cât a fost marţi, potrivit Băncii Naționale a României, acesta fiind primul semnal către populație că vin vremuri grele ce vor afecta buzunarele românilor. Și moneda euro, deși este ținută în frâu de BNR, ar putea ajunge la 5 lei până la finalul anului. Ieri, un euro a fost cotat la un curs de 4,9483 lei, în scădere cu 0,02 bani faţă de şedinţa precedentă. Experiența crizelor politice ne-a arătat că economia va fi lovită, iar în condițiile actuale de pandemie și de explozie a prețurilor la gaze și energie, românii vor avea și mai mult de tras. Europarlamentarul PSD Dan Nica spune că trebuie găsite soluții la nivel european pentru ca majorarea prețurilor la gaze și energie să nu mai fie o problemă. ,,În România, cel mai grav efect al creșterii prețurilor este că marea parte a populației nu-și mai permite plata facturilor la gaz și energie electrică, iar prețurile se vor dubla în perioada următoare. Pentru foarte mulți români, această perioadă dificilă, generată de explozia prețurilor, este una a alegerilor. Ei trebuie să aleagă între a-și plăti facturile, a mânca sau a-și cumpăra medicamentele.”, a explicat eurodeputatul PSD.

Chiar dacă strigătul disperat al românilor a ajuns până la Bruxelles, soluțiile pentru continuarea proiectelor și a investițiilor trebuie să vină din interiorul țării de la ministerele implicate direct: al finanțelor, al economiei, al energiei și al muncii, care pentru moment sunt cu puteri limitate. De altfel, este imposibil ca o criză politică să nu atragă în cele din urmă și scumpiri în rândul populației, care oricum erau anunțate ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și energie. Atât timp cât vom avea un executiv interimar, vom avea și incertitudini în economie.

Dan Vîlceanu, ministru interimar al Finanțelor: „Creşterea inflaţiei, un fenomen pe care-l vedem în toată lumea, este în general provocat de creşteri la energie şi gaze. Sunt convins că BNR va interveni şi va lua măsuri”