Gazprom
International

Criza gazelor: Comisia Europeană ia la întrebări Gazprom şi altor companii despre oferta de gaze mai mică decât cererea

Șefa antitrust al Uniunii Europene a declarat joi că a întrebat companiile de gaze, inclusiv Gazprom, despre situația aprovizionării strânse, după acuzațiile că gigantul rus a oprit producția suplimentară care ar putea fi eliberată pentru a scădea creșterea prețurilor.

Gazprom, în vizorul Comisiei Europene

Margrethe Vestager, care este și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, a declarat că Gazprom nu a intensificat oferta pentru a satisface cererea. „Este provocator faptul că o companie, având în vedere creșterea cererii, limitează oferta. Acesta este un comportament destul de rar pe piață”, a spus ea la o conferință de presă.

Ea a spus că prețurile la energie sunt o prioritate foarte mare pentru Comisia Europeană, scrie euractiv.

„Am trimis chestionare unui număr de furnizori de energie din acest domeniu. Avem o mulțime de răspunsuri, dar încă așteptăm pe alții, inclusiv Gazprom. Așteptăm cu nerăbdare informațiile de la ei pentru a ne avansa analiza”, a spus Vestager.

Joi, un oficial Gazprom a declarat agenției de presă Interfax că compania rusă de gaz a fost în contact cu Comisia Europeană și a împărtășit unele dintre datele solicitate. Oficialul nu a detaliat.

Gazprom a intrat în centrul atenției anul trecut, când redresarea economică post-coronavirus a condus la creșterea cererii globale de gaze, crescând prețurile și facturile la energie și ducând la apeluri către companiile de gaze care oferă volume suplimentare.

Gazprom și Kremlinul au negat în repetate rânduri reținerea furnizării de gaz, spunând că toate obligațiile ferme și pe termen lung au fost îndeplinite. Compania rusă de gaze furnizează gaz peste contracte atunci când are cereri, a spus Gazprom.

Presiunile făcute de Rusia

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a declarat miercuri că Rusia contribuie la o aprovizionare insuficientă cu gaze naturale către Europa și a remarcat că situația se petrece în timpul unui impas diplomatic între Moscova și Occident din cauza Ucrainei.

„Se estimează că Rusia ar putea crește livrările către Europa cu cel puțin o treime, sau peste 3 miliarde de metri cubi pe lună. Acest lucru echivalează cu aproape 10% din consumul mediu lunar de gaz al Uniunii Europene – și ar fi echivalentul unui nou tanc GNL care livrează o încărcătură completă de gaz natural în Europa în fiecare zi. Împreună cu nivelul ridicat actual al fluxului de GNL, acest lucru ar oferi o ușurare semnificativă piețelor europene de gaze”, a scris Birol.

Confruntată cu o procedură îndelungată de certificare a controversatului său gazoduct Nord Stream 2, Rusia încearcă să transmită mesajul că, odată ce va funcționa, conducta va rezolva problemele Europei.

Conducta Yamal-Europa a Gazprom, o rută de export de gaze care de obicei merge din Polonia până în Germania, și-a schimbat fluxurile spre est pe 21 decembrie, deoarece cumpărătorii preferau să scoată gazul din depozit până după ce prețurile s-au redus, au spus comercianții.

blank