Actualitate, Featured

Jurnalistul Ion Cristoiu nu crede in Facebook

Jurnalistul Ion Cristoiu crede ca platforma de socializare Facebook este o mare înşelătorie, care rezolvă în mod periculos furiile celor care scriu. Într-un dialog-interviu cu Adrian Sârbu, el apreciază că – din cauză că, pe Facebook, toţi se pot considera jurnalişti – va dispărea respectul pentru cei care scriu cu adevărat.

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit, într-un dialog cu Adrian Sârbu, despre efectele platformei Facebook şi despre faptul că fiecare „se publică singur”, iar apoi se consideră autor.

„Nu cred în Facebook, sunt unul dintre oameni care scrie în fiecare zi, am comentarii pe blog, nu le citesc niciodată. Scriu de trei ani. Indiferent despre ce scriu, şi despre Fecioara Maria, ei se înjură între ei. Niciunul dintre cei care comentează textele mele nu citesc”, a remarcat Ion Cristoiu, în interviul acordat pentru Mediafax şi Gândul.
El crede că efectele reţelei de socializare se vor vedea în timp, cei care scriu pe Facebook ajungând să le crească şi lor conştiinţa că au devenit autori.

Redăm o parte din interviul acordat de jurnalistul Ion Cristoiu:

Ion Cristoiu: Nu cred în Facebook. Este cea mai mare înşelătorie pentru politicieni puterea Facebook-lui. Cred că este un mijloc periculos de a-ţi rezolva o furie. În loc să te duci la vot, scrii pe Facebook, te înjuri cu ăla. Cred că fenomenul Facebook este cel mai primejdios fenomen şi s-a văzut şi la alegeri. Până la urmă, la vot se duce ăla care nu se consumă pe Facebook.

Adrian Sârbu: Aici nu sunt de acord cu tine. Facebook l-a revelat pe Ponta ca fiind un impostor şi în lipsa unei alternative, tot Facebook l-a făcut pe Iohannis preşedinte.

Ion Cristoiu: E foarte important: la noi reţelele sociale s-au inventat şi aici spun eu, când am dat drumul la comentarii, m-am gândit că scriu ceva despre X şi acolo cineva, sub protecţia anonimatului dă un document. Aici, totuşi, reţelele sociale şi internetul nu sunt folosite pentru a da lucruri care nu pot să apară în presa mare.

Adrian Sârbu: Uite, a apărut protocolul din 2016, a apărut pe Facebook. E o excepţie?

Ion Cristoiu: Nu, dar nu a apărut anonim.

Adrian Sârbu: Fotografiile lui Udrea cu Bica la Paris au apărut.

Ion Cristoiu: Am înţeles, dar acelea nu erau anonime, erau făcute de ”băieţi”. Ele nu erau tari. Aaa… Dacă Bica se întâlnea cu un agent KGB era tare, erau nişte fotografii care apoi au intrat în maşinăria de comentarii. Eu spun de lucruri pe care nimeni nu le dă. Vă dau un exemplu, despre Iohannis, despre care ”băieţii” nu vor să dea, nu apare nimic.

Adrian Sârbu: Aici am o altă opinie foarte clară. Nimicul nu poate genera ceva.

Ion Cristoiu: O fotografie, un film în care el joacă table la Cotroceni

Adrian Sârbu: Mai publică la Cotroceni. Am văzut o fotografie: el cu un câine lup. Mă întorc. Dacă Facebook-ul e cum spui, înseamnă că între jurnalismul profesionist şi Facebook nu poate să existe niciodată o armonie şi că Facebook-ul nu poate naşte jurnalişti?

Ion Cristoiu: Mihai Eminescu. când a debutat la Familia, putea să debuteze în două feluri: Pe Facebook şi scria ce vroia el şi unul mai bătrân, aşa, care a spus ”Măi, ştii că ai talent!”. Deci, mare problemă e că nu mai există bucuria pe care am avut-o eu când am debutat. Acu’ te publici singur, în sensul ăsta. La un moment dat, tânărului care scrie pe Facebook îi creşte conştiinţa că şi el e autor. O să vedeţi cât o să ne coste – pe dumneavoastră ziariştii profesionişti, că eu sunt pensionar. Nu mai e respectul că ăla scrie. Mereu mă gândesc… spunea Arghezi că “mergeam pe stradă, eram tânăr şi l-am văzut pe Coşbuc pe trotuarul celălalt. Avea o pălărie”. Păi, domnule Sârbu, poate să scrie cineva în jurnal că m-a văzut pe mine pe trotuarul celălalt? L-am văzut pe Cristoiu, şi?

blank