Featured, Politic

Cristoiu este de părere că se dorește formarea unui partid condus de Diaconu

Top 5 politicienii săptămânii este dominat de principalii candidaţi la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică şi este condus de independentul Mircea Diaconu, care ar putea deveni preşedintele unui nou partid politic, spune jurnalistul Ion Cristoiu.

„Pe locul cinci este Dan Barna deoarece a reuşit în ghilimele rara performanţă, nu de a intra în turul doi, de a fi la prea mare distanţă faţă de Viorica Dăncilă. De fapt, o să vedeţi, o să discutăm după alegeri, asta va costa mult în perioada următoare şi pe Klaus Iohannis. A rămas undeva un electorat care acum, până duminica viitoare, zice, eu văd, deja încep lideri de opinie USR-işti, aţi observat, care nu au curaj să zică votaţi Viorica Dăncilă, nici eu n-aş face aşa ceva… pregătesc terenul pentru când se va termina războiul. Gândiţi-vă că de duminică seara viitoare, vom avea triumful, Klaus Iohannis rămâne singur cu ei. Nu mai poate invoca pe Viorica Dăncilă. Deci nu mai poate invoca duşmanul e la porţi şi la ziduri şi trebuie să fim uniţi, noi dreapta cu stânga. Acest electorat al lui Dan Barna, şi dacă Dan Barna ar fi isteţ ar continua, îi va ridica mari probleme. Şi faptul că a fost la prea mare distanţă. Dacă era la un punct, două şi aveam noi acum controverse şi ziceam că mai erau 100, la distanţa asta… Repet, aţi înţeles, nu faţă de Iohannis, a afectat cumplit electoratul USR distanţa faţă de ciuma roşie. Adică bătălia a fost între Dan Barna şi Viorica Dăncilă până la urmă, da? Aşa a fost. Şi a câştigat Viorica Dăncilă. Şi atenţie la aceste nuanţe. Electoratul USR consideră, aşa pe reţele… Pe şahul Iranului ştiţi ce l-a doborât? Bazarul. Bazarul din Teheran, e o chestie uriaşă, şi acolo se difuzau casetele lui Khomeini. Deci avem acum un fel de bazar din Teheran care este USR-ul, nu ştim ce-şi comunică între ei, dar sigur, eu bănuiesc că îşi comunică, îşi comunică faptul că ne-a umilit Klaus Iohannis. Ne-a umilit punând-o pe ea pe locul doi. Nu le veţi scoate din cap asta”, a afirmat analistul politic Ion Cristoiu.

Locul 4 – Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale

„Am ajuns la Klaus Iohannis, pe locul patru, pentru că era normal să intre în turul al doilea, a intrat totuşi cu 37%, nu cu 50 cum ne spunea Ludovic Orban, cu o prezenţă foarte slabă în raport cu toate prezenţele de până acum şi, fără să facă nimic, probabil va ajunge preşedinte, sigur va ajunge, putem paria pe ce vreţi dumneavoastră şi fără să facă nimic. O fi dezbaterea de marţi şi nu mai văd nimic deosebit, deci cât mai e…”, a susţinut Ion Cristoiu

Locul 3 – Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale

„Pe locul trei este Viorica Dăncilă deoarece… Marele câştigător al acestor alegeri este ea. De ce? Dacă aţi observat o chestiune psihologică, adică până acum candidaţii PSD spuneau voi intra în turul al doilea şi ajung preşedinte, aşa şi era, chiar mai avea un pic şi ajungea. Acum ea din start a zis vreau să intru în turul doi şi a intrat cu scorul partidului. deci această campanie pentru ea nu e să ajungă preşedinte că n-are cum, este să rămână preşedinte a PSD, dovedind PSD-iştilor că a avut performanţă. Dacă nu intra în turul al doilea, era jale. Sau dacă obţinea un scor mult mai mic. Aşa, obţinând scorul partidului, după părerea mea, a avut un succes, probabil o să fie, am înţeles se estimează de cei care deja au decis cine va câştiga alegerile, v-am dat o ştire, 65 la 35. E mult. Ea se va raporta la scorul partidului. dacă este 55 la 45 putem spune că l-a bătut pe Iohannis. Deci, atenţie, e foarte important. Diferenţa. Dacă diferenţa este mare, atunci Klaus Iohannis e învingător. Dacă coboară sub 10, să ştiţi că e mare problemă pentru Iohannis. Nu că pierde, dar una e să fii preşedinte să baţi pe proasta între ghilimele, nu-i aşa, cu diferenţă de 30-40% în turul doi şi alta e să o baţi cu o diferenţă de 5-10% sau să ai emoţii”, a spus Ion Cristoiu.

Locul 2 – Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidenţiale

„Am spus mai înainte, pe locul doi este Theodor Paleologu cu scorul pe care l-a obţinut, trebuie să-şi valorifice asta, nu-mi dau seama dacă va prelua şi şefia PMP. Teoretic şi practic trebuie să o preia deoarece domnul Tomac are o problemă, este şi preşedintele partidului dar e la Bruxelles. Toată săptămâna domnul Tomac nu a optat, trebuia deja PMP-ul să decidă. Nu poţi să fii preşedintele partidului numit PMP şi să fii şi la Bruxelles. Dacă nu există, o să discutăm după alegeri, planul de dizolvare a PMP-ului în PNL. Probabil că în perioada următoare aşa se va întâmpla”, a dezvăluit Ion Cristoiu.

Locul 1- Mircea Diaconu, candidat independent, susţinut de ALDE şi Pro România, la alegerile prezidenţiale

„Câştigătorul este domnul Mircea Diaconu cu scorul pe care îl are, uriaş, şi vă pot spune în premieră că se intenţionează formarea unui partid în care se pare că vrea să intre şi o parte din ALDE, a unui partid în care nu ştiu dacă va fi Mircea Diaconu, s-ar putea să fie chiar Mircea Diaconu preşedinte, având un executiv care va fi mai activ. Dar asta este o ştire, se intenţionează formarea unui partid condus de el cu o dimensiune mai naţionalistă, mai de demnitate, cam cu temele lui. O să vedem”, a mai dezvăluit analistul politic.