Sondajul CSCI arată că ruperea USL a erodat PNL

ponta_antonescu

Datele ultimului sondaj CSCI, realizat in perioada 20-24 martie, arata ca ruperea USL a dus la consolidarea PSD si la continuarea erodarii PNL. Mai mult, principalul pierzător este Crin Antonescu, care nu ar mai intra nici măcar în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Crin Antonescu, in variantele masurate, nu mai intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, iar PNL nu mai ia peste 15% la alegerile europene.

sondaj

USD isi consolideaza pozitia de lider, cu un scor de 42%, care i-ar putea aduce aproximativ jumatate din mandatele de europarlamentari, in urma redistribuirii. Ar lua mandate la europene PSD, PNL, PDL, PMP si UDMR. Potrivit CSCI, cele doua partide din zona sustinatorilor lui Traian Basescu (PDL si PMP) si-ar imparti egal si voturile si mandatele.

Favorită este Alianţa PSD – PC – UNPR, cu 42%, urmată de PNL (15%). PDL şi PMP ar obţine câte 10% din voturi, iar UDMR 7 procente. De precizat că dintre cei chestionaţi, doar 41% au exprimat o opţiune de vot şi şi-au manifestat intenţia de a se prezenta la urne.

USD ar obţine 16 mandate de europarlamentari, PNL 6, PDL şi PMP câte 4, iar UDMR 2.

sondaj0

In ceea ce priveste alegerile prezidentiale 2014, iesirea din USL a lui Crin Antonescu echivaleaza si cu iesirea din zona favoritilor.

Crin Antonescu nu ar intra in turul doi in nici o varianta. Victor Ponta este favorit sa intre in turul doi, alaturi fie de Catalin Predoiu, fie de Mihai Razvan Ungureanu.

In ceea ce priveste ipoteticele confruntari din turul doi, Crin Antonescu ar pierde in orice confruntare din variantele masurate.

Sondajul CSCI a fost realizat pe un esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor, de 1120 de subiecti. Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2011 si recensamantul populatiei 2002. Eroare tolerata 3%, la un nivel de probabilitate de 0.95. Datele au fost culese la comanda Fundatiei Multimedia pentru Democratie Locala, in perioada 20-24 martie 2014.