Actualitate, Stiri

Crin Antonescu, gata să îl excludă pe Sorin Roşca Stănescu din PNL

Nu va cere excluderea imediată a lui Roşca Stănescu: „Ar însemna că suntem în plin abuz”

1395937_10151985486218307_1576477130_n_14564500

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, la Realitatea TV, că va propune excluderea senatorului Sorin Roşca Stănescu din partid, dacă se dovedeşte că documentele „aruncate pe piaţă” de acesta pentru a-şi susţine acuzaţiile la adresa lui Băsescu sunt false. Parchetul Înaltei Curţi a anunţat deja că operaţiunile menţionate în mesajele de transfer interbancar din documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu, prin care acesta acuza finanţarea Alianţei DA cu 7 milioane de dolari, nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate.

Preşedintele PNL Crin Antonescu se pregăteşte să propună excluderea din partid a senatorului Sorin Roşca Stănescu. „Dacă Sorin Roşca Stănescu a aruncat pe piaţă documente false folosind asemenea acuzaţii – voi face propunerea de excludere, un senator al României nu poate face aşa ceva”, a declarat liderul PNL.

„Ce bani şi-au dat, luat ei – nu ştiu, nu ştie niciun om normal din ţara asta, şi daca domnul Basescu are sa-i puna întrebari lui Sorin Roşca Stănescu despre o perioada in care erau foarte apropiati, să o facă”, a continuat Antonescu, care a adăugat că ideea unei conspiraţii la care au luat parte el şi Ponta este o „fantasmagorie”.

„Eu nu am de unde să ştiu despre conturile lui Sorin Roşca Stănescu, nu caut în conturile oamenilor, domnul Băsescu să sesizeze pe cine trebuie dacă e ceva ilegal”, a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a mai adăugat că nu putea cere excluderea imediată a lui Roşca Stănescu. „Ar însemna că suntem în plin abuz”, a spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, vineri, preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, să îl întrebe pe senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu dacă a primit în cont de la o firmă cipriotă sumele de 299.000 de dolari şi 486.000 de euro în anul 2004.

„Pentru că domnul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, vrea să facă şi o comisie, în program era ca circul să fie umflat printr-o comisie parlamentară în care s-ar fi dus domnul ministru de Interne, şi, stimulat de domnul Crin Antonescu, să facem o comisie parlamentară, să vedem cum a spălat preşedintele banii. Ridicol, dar dacă tot se întrunesc la grupul parlamentar, public îl rog pe domnul Crin Antonescu să îl întrebe pe Roşca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont, exact de la firma cipriotă care era în documente, suma de 299.672 de dolari, şi să îl mai întrebe despre o altă dată, tot din anul 2004, adică 30.12.2004, dacă i s-a virat, cumva, tot de la aceeaşi firmă din documente, suma de 486.000 de euro, şi eventual contra căror servicii, poate îi spune lui Crin Antonescu”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a continuat: „Cam asta despre marele senator SRS, senator al patriei şi senator foarte susţinut de Crin Antonescu să pună de-o comisie. Dar să se grăbească, pentru că dosarul de spălare merge înainte (…) Şi poate îl cheamă şi pe Vîntu la o audiere. Ce ghinion, domnule, să cazi exact pe o firmă despre care preşedintele ştia. Nefericit”.

Şeful statului a mai declarat că îşi menţine integral carcaterizarea de joi seară, când a spus despre Sorin Roşca Stănescu că este un „mincinos prost”.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze, însă, că lucrurile nu sunt doar la acest nivel, fiind vorba despre „un joc mult mai larg, pe care, din păcate pentru Sorin Roşca Stănescu, l-a înţeles din prima clipă, dar a fost curios până unde merge”.

Potrivit preşedintelui, „promovarea acestei minciuni nu a fost una întâmplătoare”.

„O fundaţie care ţine de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din februarie, iar ele au fost investigate de poliţie şi trimise la un Parchet de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, a mai spus Traian Băsescu, adăugând că nimeni nu putea să dea o soluţie petentei pe astfel de documnete.

Şeful statului a apreciat că „ieşirea publică a lui Sorin Roşca Stănescu a fost una precipitată, pentru că a preluat el documentele aruncate de fundaţie la Poliţie, pentru că intrase în dificultate”.

Traian Băsescu a explicat că senatorul liberal făcuse, anterior, o declaraţie conform căreia şeful statului ar avea conturi în Seychelles.

„Fiind un om laş, şi-a dat seama că neavând acoperire parlamentară trebuie să schimbe repede registrul şi, la numai două zile după afirmaţia că aş avea bani în Seychelles, a făcut declaraţia, în Parlament, la fel de mincinoasă, dar de data aceasta aducând-o în zona dreptului şi libertăţii oricărui parlamentar de a spune orice îi trece prin cap în Parlament”, a continuat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că i-a intentat acţiune în instanţă lui Sorin Roşca Stănescu pentru declaraţia acestuia privind conturile din Seychelles.

„Dânsul promitea că vine cu documente, poate are nefericirea să vină tot cu astfel de documnete şi în instanţă”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să clarifice acuzaţiile privind spălarea de bani printr-o firmă din Cipru, precizând că a fost „nefericită” ideea de a folosi această firmă, pentru că este „firma prin care Sorin Ovidiu Vîntu a spălat bani”, iar acest lucru se află, acum, în investigarea procurorilor.

Şeful statului a spus că nu ştie ce au în dosar procurorii, dar ştie ce a cerut în mod repetat preşedintelui Ciprului, şi anume deschiderea comisiei rogatorii între România şi Cipru pentru ca procurorii români şi ofiţerii investigatori să aibă acces la informaţii privind mişcări de bani făcute de societăţi înregistrate în Cipru de către ceţăţeni români.

„Am avut probleme mari, pentru că solicitarea la nivelul parchetelor nu a primit un răspuns pozitiv şi atunci a trebuit să existe implicare la cel mai înalt nivel, pentru ca acele comisii rogatorii să aibă loc, iar documentul pe care i l-am înaintat preşedintelui Ciprului era un document care cuprindea şi numele acestei firme”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, „ghinionul lui Sorin Roşca Stănescu, dar şi al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi neinspiraţia de a folosi asemenea falsuri este subliniată şi de faptul că prin această firmă s-au virat bani domnului Popa, de la FNI, care se afla în Indonezia”.

„Este un lucru pe care de asemenea îl ştiu pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate, şi discuţii repetate, şi scrisori către preşedintele Indoneziei, pentru ca România să primească acces la aceste informaţii”, a continuat Băsescu.

Operaţiunile menţionate în mesajele de transfer interbancar din documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu, prin care acesta acuza finanţarea Alianţei DA cu 7 milioane de dolari, nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate, potrivit PICCJ, care invocă rezultatele verificărilor făcute de ONPCSB.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) informează, într-un comunicat de vineri, că declaraţiile publice ale senatorului Sorin Roşca Stănescu legate de acest subiect „relevă aceleaşi aspecte cu cele cuprinse în denunţul penal formulat de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în legătură cu un eventual transfer de bani din străinătate către Alianţa Dreptate şi Adevăr, ce a fost efectuat în anul 2004”.

Potrivit PICCJ, informaţiile reclamate în respectivul denunţ constituie obiectul dosarului nr. 1785/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Parchetul general precizează că Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) i-a comunicat, vineri, că în urma verificărilor efectuate, „operaţiunile menţionate în mesajele swift nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate”.

„Concluziile verificărilor vor fi avute în vedere la soluţionarea cauzei, care în prezent este în faza actelor premergătoare”, se mai precizează în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Sorin Roşca Stănescu este „un mincinos prost”, el afirmând că parlamentarul a lansat un document fals şi că liberalul ar trebui să meargă, dacă se dovedeşte că nu are dreptate, unde a mers „înalt prea sinucisul Adrian Năstase”.

 

 

 

blank