Temutul ucigaș grec Kostas Passaris, aflat în închisoare în România, este suspectat de autorități că are un plan de evadare pe care intenționează să-l pună în practică înainte de momentul extrădării sale în Grecia. Surse de maximă încredere au declarat că reprezentanții sistemului penitenciar au pus deja la punct o strategie prin care cel supranumit „Fiara din Balcani” să nu aibă nicio șansă de scăpare.

Aflat în închisorile românești încă din anul 2002, când a comis un dublu asasinat la ca o casă de schimb valutar din centrul Bucureștiului, grecul Passaris este cunoscut și ca ucigaș de polițiști, dar și drept un specialist al evadărilor.

În acest sens, grecul a reușit o evadare spectaculoasă în țara natală, unde a fost reținut după ce a reușit, în mai multe rânduri, să scape de polițiștii care îl urmăreau. Ajuns după gratii, criminalul s-a prefăcut bolnav și a fugit din spital după ce a împușcat doi polițiști cu un pistol pe care i-l plasase prietenul său cel mai bun, românul Paul Popa.

Prins în România, Passaris a fost tratat, în permanență, drept un deținut deosebit de periculos. Numai că, odată cu trecerea anilor, criminalul a intrat în ultimii ani de pedeapsă, iar regimul de executare a devenit, prin lege, din ce în ce mai lejer. Acest lucru, a început, însă, să-i neliniștească pe cei desemnați să-l păzească, în condițiile în care, după ce își încheie socotelile cu sistemul judiciar românesc, grecul ar urma să fie extrădat în Grecia, unde autoritățile așteaptă să-l pedepsească în cazul polițiștilor uciși. Potrivit surselor noastre, Passaris ar fi gândit o nouă evadare, de data aceasta în România, în tentativa lui de a scăpa de posibila condamnare din Grecia, unde ar urma să primească 70 de ani de detenție.

Citeste si...
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat că interzice folosirea petardelor

În România, Passaris a petrecut o mare parte din pedeapsă la Penitenciarul Craiova, de unde a fost trimis la Gherla.

Passaris, ajutat să fugă chiar de legislația românească
Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor au explicat, pentru GÂNDUL.RO, că în perioada în care se afla la Gherla, regimul de detenție al deținutului grec a fost schimbat, iar acesta a ajuns să execute în sistem deschis.

Sursele au dezvăluit că, în acel moment, perspectiva unei evadări a început să se contureze din ce în ce mai ce mai clar. Ar fi vorba despre unde informații obținute de personalul ANP, care, coroborate cu informațiile trecute în fișa deținutului, îi face pe polițiștii de penitenciare să se aștepte la ce este mai rău.

Sursele au explicat, că este e chestiune de timp până când pușcăriașul va putea, potrivit legii, să iasă la muncă în afara pușcăriei, iar acolo, „Fiara” ar putea să fugă și mai rău, să provoace o nouă tragedie.

Totuși, în timp ce se bucura de avantajele regimului deschis, Passaris a fost prins de curând cu un telefon mobil, o abatere considerată drept una gravă. Ca urmare, deținutul a trecut din nou la regimul semideschis și mai mult decât atât, a fost transferat, pe deasupra, la Penitenciarul Arad.

Totuși, sursele au menționat că transferul nu ar avea, neapărat, legătură cu acest incident, ci cu faptul că grecul nu poate fi lăsat să stea prea mult într-un singur loc. Acesta mai are doar doi ani până când va putea fi eliberat condiționat.