Didactice
Actualitate

Creșterea salariilor, o mare țeapă, susțin cadrele didactice. Veniturile profesorilor din România au fost majorate cu 50% mai puțin față explozia prețurilor

Greva cadrelor didactice a fost mai degrabă un eșec, avertizează portalul profesorilor din România, Edu Pedu, în cadrul unei analize.

Creșterea salariilor, o mare țeapă, susțin cadrele didactice

Promisiunile ministrului Educației, Ligia Deca, ale președintelui României, Klaus Iohannis, ale fostului premier Nicolae Ciucă, ar fi doar „praf în ochi”. Concret, majorarea salarială din Educație, obținută de profesori în urma grevei generale din mai-iunie 2023 abia acoperă creșterile medii de prețuri din ultimii șase ani, deși Deca vorbea despre „triplarea” salariului debutantului, scrie EduPedu.ro.

„Dacă raportăm la luna decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori, s-a triplat”, a declarat Deca.

Totuși, „(…) ministrul nu a precizat că brutul a crescut în acești ani mult mai accelerat decât netul și că, de fapt, suma pe care profesorul debutant o câștigă în mână nu s-a triplat, ci s-a dublat doar, la fel ca salariul mediu pe economie, în cei 6 ani și jumătate evocați de Ligia Deca”, avertizează Mihai Peticilă, pentru sursa citată.

„Un salariu mic care se dublează sau se triplează rămâne tot un salariu mic, în condițiile în care media salarială pe economie s-a dezvoltat în același ritm, conform oricăror calcule economice.

Ba mai mult, inflația în această perioadă invocată de ministru, decembrie 2016-mai 2023, a fost feroce cu veniturile angajaților, în general și ale celor din Învățământ în special. Oficialul nu a precizat nimic despre indicele prețurilor de consum din perioada analizată”, mai precizează autorul, care avertizează că potrivit INS, indicele prețurilor de consum total în luna mai 2023 față de decembrie 2015 este de peste 148%.

La cât ar trebui să ajungă salariile cadrelor didactice din România.Salariul de bază net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, a crescut din decembrie 2016 până în mai 2023 cu doar 98%, de la 1.227 de lei pe lună, la 2390 de lei pe lună. Asta înseamnă cu 50% mai puțin decât creșterea înregistrată în aceeași perioadă de indicele prețurilor de consum, adică de inflație. 


Dacă am lua în calcul salariul din luna iunie, obținut în urma grevei generale, prevăzut de OUG 57/2023, pentru un profesor debutant cu studii superioare, de 3.157 de lei net, atunci creșterea salarială față de luna decembrie 2016 ar fi de 157%, cu doar 9% peste creșterea înregistrată de indicele prețurilor de consum în perioada de 6 ani și jumătate evocată de ministrul Ligia Deca. Practic, standardul de viață va fi același cu cel din urmă cu 6 ani de zile. După o lungă perioadă în care puterea de cumpărare a fost sufocată.

Dacă ar fi respectate promisiunile și articolele din OUG 57 care prevăd aplicarea noilor grile de salarizare de la 1 ianuarie 2024, și creșterea cu 50% din diferența între salariul din grilă și cel actual, atunci profesorii debutanți ar trebui să aibă 4.600 de lei net salariul de bază, iar toate salariile din Educație să crească cu circa 45% față de nivelul din iunie 2023 și cu peste 60% față de nivelul din mai 2023, potrivit sursei citate.

blank