Indicele ROBOR continuă să crească şi a atins, recent, cel mai înalt nivel din 2014 până în prezent. Creşterea aduce, însă, şi scumpiri ale dobânzilor la credite. Astfel că, indiferent de felul în care banca actualizează la credite dobânzile variabile compuse din Robor plus marja băncii, de astăzi, majoritatea românilor plătesc o rată mai mare decât luna trecută, potrivit calculelor economica.net. La o primă analiză, românii vor plăti cu minimum 76 de lei mai mult la rata pentru Prima Casă, din octombrie.

De exemplu, în cazul unui credit de 200.000 de lei prin Prima Casă, pentru un apartament de două camere, nivelul Robor luat în calcul în ultima zi lucrătoare din iunie, era de 0,87%. La o dobândă compusă din Robor 3M (0,87%) + marja băncii (3%), clientul a plătit până acum 1.492 de lei.

De astăzi, cu dobânda resetată, Robor 3M (1,58%) + marja băncii, acelaşi client plăteşte o rată de 1.568 lei, cu 76 de lei mai mult decât rata de săptămâna trecută. Deci, la un astfel de credit, creşterea dobânzii înseamnă un surplus de aproximativ 7%.