Featured, Medical

Creierul se poate micşora din cauza stresului. 10 lucruri surpinzătoare despre cum funcţionează centrul de control al organismului

Creierul este considerat centrul de control al organismului. Deşi este un organ atât de important, multe persoane au păreri eronate despre funcţiile pe care acesta le îndeplineşte. De pildă, deşi multe persoane consideră că pot realiza mai multe sarcini în acelaşi timp, conform unor studii este practic imposibil pentru creier să realizeze două treburi în acelaşi timp.

Top Buzz prezintă o listă cu cele mai suprinzătoarea aspecte despre creierul uman.

1. Creierul poate realiza sarcinile creative mult mai bine atunci când suntem obosiţi

Pentru a profita de această ”aptitudine”, trebuie să fii conştient de modul în care funcţionează ritmul tău circadian. Dacă preferi trezitul de dimineaţă, ai putea utiliza aceste ore pentru realizarea sarcinilor mai analitice sau luarea deciziilor. Pe de altă parte, dacă eşti obosit creierul nu mai poate filtra atât de bine distracţiile şi se poate axa mult mai bine pe o singură sarcină cum ar fi creativitatea. Într-un articol din jurnalul Scientific American este explicat modul în care distracţiile pot fi un lucru bun atunci când încercăm să gândim creativ. Atunci când problemele interioare necesită o gândire în afara standardelor normale, aceste ”distracţii” sunt benefice. În momentele de oboseală suntem mult mai puţin atenţi şi astfel am putea lua în considerare o serie de informaţii nedetectate până atunci. 

 

2. Stresul poate modifica mărimea creierului (şi îl poate micşora)

Stresul este una dintre cele mai comune cauze ale modificării funcţiilor cerebrale. De asemenea, creierul s-ar putea micşora din cauza stresului. În cadrul unui studiu au fost utilizaţi pui de maimuţă pentru testarea efectelor stresului pe termen lung asupra dezvoltării. Jumătate dintre maimuţe au fost îngrijite de către un îngrijitor pentru şase luni în timp ce o altă jumătate a rămas cu mamele lor. După cele şase luni, maimuţele s-au reîntors în grupurile lor sociale pentru câteva luni înainte ca cercetătorii să le realizeze tomografii cerebrale.

În cazul maimuţelor care au fost luate de lângă mamele lor, zonele din creier asociate stresului erau mărite chiar şi după reintroducerea lor într-un mediu social comun pentru câteva luni.

În cadrul unui alt studiu în care şoarecii au fost expuşi stresului cronic, hipocampusul acestora s-a micşorat. Anterior a fost dezbătută ipoteza conform căreia din cauza afecţiunii stresului posttraumatic hipocampusul s-ar putea micşora.

3. Creierul uman nu poate realiza mai multe sarcini în acelaşi timp

Multitasking-ul este o practică încurajată în diferite medii, însă acest lucru este aparent imposibil. Atunci când considerăm că realizăm mai multe sarcini în acelaşi timp, de fapt trecem de la o sarcină la alta rapid însă nu realizăm mai multe în acelaşi timp. Conform cercetătorilor, pot apărea cu 50% mai multe greşeli, iar timpul poate fi mult mai îndelungat atunci când realizăm mai multe sarcini în acelaşi timp.  Principala problemă a multitasking-ului este că resursele cerebrale sunt împărţite, astfel acordăm mai puţină atenţie fiecărei sarcini şi probabil că rezultatele vor fi mult mai slabe. 

Citeşte continuarea pe Descoperă!