Politic, Stiri

Cozmin Gușă: Atitudinea lui Băsescu față de Lukoil similară cu atitudinea lui Putin față de oligarhi

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat la Realitatea Tv, că în opinia sa, atitudinea pe care Traian Băsescu a avut-o față de  Lukoil, când le-a transmis ” Ia plecați, băieți”, este o atitiudine pe care rușii o înțeleg, întrucât este similară cu atitudinea pe care Putin o are față de oligarhii ruși.

gusa_cozmin_65898400

Intrebat cum comentează apelul pe care Traian Băsescu l-a lansat către cei de la Lukoil, zillele trecute, de a pleca din România, dar făra rafinarie, in contextul in care s-a descoperit că anumite perimetre au fost luate de la ucraineni și date apoi rusilor, Cozmin Gusa a explicat:

”Cred că au conotația pe care Traian Băsescu le-a dat-o, lucruri pe care jurnaliștii Realitatea Tv l-au descoperit la cateva zeci de ore distanță, si apoi sigur toată presa din Romania a discutat despre asta. După părerea mea, ca să  comentez, așa  ca înaintea  meciului, acesta este unul dintre  elementele principale de interes  apropo de emisiunea de deseară pe care care  președintele Băsescu o va susține cu Rareș Bogdan, la Realitatea Tv. Discuția este de două feluri:1. Autoritatea statului român de la cel mai înalt nivel și modul în care ea se manifestă, atunci când nu este respectată de către un partener  politic sau economic și 2. semnificația geopolitică a unei asemenea atitudini din partea unei companii  rusești. Legat de primul punct, putem discuta despre momentul în care Traian Băsescu a decis că poate avea o atitudine pe care rușii de la Lukoil o inteleg,  respectiv, o atitudine silimară pe care o practică Putin, în relația cu oligarhii. Bineînțeles, felul în care o companie cu responsabilitate socială în România, dar care benficiază, atentie, de niște resurse ale  statului roman pentru a face profit, intelege sa isi respecte intelegerile pe  lânga responsablitatea socială. Pentru că a avea posibilitatea sa explotezi resursele naturale ale unui stat, este îndeobște un privilegiu pe care statele puternice îl acordă doar companiillor cu capital național. Romania este printre foarte putinele state din lume, din păcate, dar asa e părerea mea, care a decis să își exploateze resursele naturale, în colaborare sau în exclusivitate, pentru niste companii straine accepatand uneori, o redeventa minora, dacă este să ne referim la cazul Petrom Omv sau la gazele de sonda. Rusia  beneficiaza de acest lucru, este un dret castigat legal, a fost o licitatie cu americanii, consortiul este romano- rusesc, iar pe mine, ca geopolitician, și ca om care obserava geoeconomia, ma nemultumeste, dar daca asa au considerat autoritatile statului roman, din acele vremuri, guvernele statului roman trebuie sa raspunda”, a afirmat acesta.

blank