Featured, International

Coronavirusul poate fi începutul unei ere noi?

”Putem doar să avem încredere. Trebuie să avem încredere. Și să sperăm că va fi gata un vaccin înainte de a fi prea târziu. De aceea avem nevoie de un soi de Radio BBC împotriva ocupației unui virus, un post de radio care să ne informeze despre efortul de război împotriva inamicului pandemic. În rest, nu avem decât să aderăm la diversele doctrine epidemiologice, religia vremurilor de acum, fiecare cu denumirea ei, cu liturghia ei, cu sfintele ei taine”, scrie jurnalistul Linkiesta Christian Rocca, dintr-o Italie închisă, unde oamenii trebuie să stea izolați în casă din pricina Coronavirusul poate fi începutul unei ere noi.

Coronavirusul poate fi începutul unei ere noi?

”De partea cealaltă sunt germanii și britanicii, iar pe Trump nu îl luăm în calcul, pentru că este interesat doar de câștigarea alegerilor, deci le va pierde. Angela Merkel și Boris Johnson sugerează că nu vor să-și blocheze țările. Nu este limpede de ce: fie pentru că subestimează catastrofa iminentă, fie pentru că sunt niste cinici care nu vor sa renunțe la economie, fie pentru că sunt convinși că pot să facă față crizei sau, poate, pentru că ei au mereu dreptate, în numele științei și al statisticilor”.

Coronavirusul poate fi începutul unei ere noi?

”Trebuie să așteptăm să treacă aceste două săptămâni de izolare, timp în care va veni apogeul infecțiilor și apoi, să sperăm, se va vedea și lumina de la capătul tunelului, în timp ce vor fi pregătite noi paturi și noi aparate pentru terapie intensivă. Însă există îndoiala că totul e o iluzie, că nu va apărea acea lumina la capătul tunelului, cel puțin până nu apare un vaccin, peste mai bine de un an. Există teama că toate asigurarile colective care se răspândesc în spațiul virtual mai repede decât virusul nu sunt mai mult decat un miraj. Macron a declarat că nu exclude o a doua epidemie, care să-i atace și pe cei mai tineri, așa cum se întâmplă și cu alte virusuri”.

”Două săptămâni de izolare sunt plictisitoare, dar sunt puține, presupunând că nu vor fi decât două. Le vom lăsa să treaca, conștienți de pagubele structurale cauzate. Însă cred că acest virus ne va schimba pentru totdeauna, economic și social, ne va schimba așa cum nu au reușit să o facă terorismul politic, șocul petrolier, islamismul radical, criza financiară. Cred că virusul ne va marca așa cum generațiile trecute au fost marcate de gripa spaniolă, de poliomelită. Ne vom întoarce foarte greu în mall-uri, în piețele publice, cu greu vom mai călători cu avionul fără a ne lua măsurile de precauție de acum. Ne vom schimba obiceiurile, producția, consumul. Viața după Covid nu va mai fi la fel ca înaintea viruslui. Va fi o altă eră”, scrie Christian Rocca.

Va fi acesta sfârșitul Noii Ordini Mondiale?
În paginile American Conservative și pe blogul său, jurnalistul Pat Buchanan vorbește și el despre o posibilă mare schimbare – sfârșitul actualei ordini mondiale.

Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Boli Infecțioase din SUA, a declarat, la o întâlnire în spatele ușilor închise cu senatorii americani, că ar putea fi infectați între 70 și 150 de milioane de americani. Asta ar însemna între 750.000 și 1.1 milioane de decese, scrie Pat Buchanan, la fel de multe victime ca în Al Doilea Război Mondial și în Războiul Civil luate împreună.

Cancelara Merkel a declarat și ea că ar putea fi infectată 70% din populația Germaniei, adică circa 58 de milioane de oameni. Dacă rata mortalității anunțată de Fauci se va dovedi corectă, înseamnă ca ar muri peste jumătate de milion de germani. Premierul Cehiei, Andrej Babis, a declarat că afirmația lui Merkel este ”nefericită” și poate cauza panică.

Există și cealaltă jumătate a paharului. În China, unde sunt 81.000 de cazuri, se constată o scădere a ratei de răspândire, la fel și în Coreea de Sud. Însă Italia, cu populația ei îmbătrânită, ar putea anunța ce urmează să se întâmple în Vest.

”Bursa s-a prăbușit mai mult și mai repede decât la crahul din 1929. Mii de miliarde de dolari s-au evaporat. Dacă senatorului Bernie Sanders nu-i plac miliardarii, ar trebui să fie bucuros acum. Sunt mai puțini miliardari decât atunci cand Sanders a câștigat alegerile primare din New Hampshire, pe 11 februarie”, scrie Buchanan.

Ce va urma?

Poate că într-o zi se va spune că acest virus a dat lovitura mortală Noii Ordini Mondiale, a dat lovitura mortala unei jumătați de secol de globalizare, de interdependență între marile țări ale lumii.

Turismul, călătoriile aeriene, adunările internaționale, festivalurile sunt toate anulate. Sunt impuse interdicții de călătorie între state și continente. Convențiile, concertele, evenimentele sportive sunt anulate. Se va ține Olimpiada de la Tokyo? Dacă dă, vor veni vizitatorii din afara Japoniei în numărul estimat până acum?

Trump a impus interdicții de călătorie pentru europeni timp de o lună. Cât despre ”granițele deschise”, oare democrații încă mai cred că intrarea în țara noastră în mod ilegal nu ar trebui să fie o infracțiune, încă mai cred că imigranții ilegali ar trebui să primească asigurări sociale, așa cum toți democrații au votat?

Coronavirusul poate fi începutul unei ere noi?

Rădăcinile ideologice ale liberului schimb de azi datează la mijlocul secolului 19, când un mare evanghelist, Richard Cobden, a spus la Free Trade Hall din Manchester, în ianuarie 1845: ”Principiul liberului schimb ar trebui să acționeze în lumea morală precum principiul gravitației în univers – să-i adune pe oameni, să lase deoparte antagonismele de rasă, credințele, limbile și să ne unească prin legătura păcii eterne”.

Înainte de Trump, republicanii s-au unit cu democrații și au lansat NAFTA, GATT, OMC, au oferit Chinei clauza națiunii celei mai favorizate.

Coronavirusul poate fi începutul unei ere noi?

Privind în urmă, a fost oare înțelept să ne bazăm pe China pentru a produce părți esențiale din bunurile vitale pentru siguranța noastră naționala? Pare înțelept să fi mutat în China toată producția farmaceutică, cu medicamentele esențiale pentru inimă, pentru accidente vasculare, diabet? Pare înțelept că am permis Chinei un monopol virtual asupra mineralelor rare, cruciale pentru dezvoltarea armelor de care avem nevoie pentru a ne apăra?

În timpul acestei pandemii de coronavirus, oamenii par să caute lideri cu autoritate și statele par să aibă grijă în primul rând de propriii cetățeni. Oare Merkel ar mai invita mâine un milion de sirieni în Germania, indiferent de condițiile în care trăiesc ei acum?

Nu este oare limpede acum că am făcut o greșeală istorică când ne-am delocalizat independența economică și am ajuns să ne bazăm în zone vitale pe țări care nu au avut niciodată cele mai bune intenții față de America?

Coronavirusul poate fi începutul unei ere noi mondiale ce sună mai adevărat acum? că suntem parte a omenirii, cu toții cetățeni ai acestei planete? Sau că e vremea să punem mai presus interesul Americii și al americanilor?”.

blank