Featured, International

Coronavirusul i-a băgat pe chinezi în concediu sau i-a forțat să lucreze de acasă

Coronavirusul prelungește concediile. Companiile din China au sfătuit personalul să lucreze de acasă, în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului, oferind lucrătorilor concedii mai lungi, și solicitând angajaților care se întorc din zonele cele mai afectate să rămână acolo, relatează BBC.

Coronavirusul i-a băgat pe chinezi în concediu

Demersurile vin după ce guvernul chinez a prelungit vacanța de Anul Nou Lunar cu trei zile.

Coronavirusul i-a băgat pe chinezi în concediu sau i-a forțat să lucreze de acasă

Cel puțin 80 de persoane au murit acum în China din cauza bolii, cu aproape 3.000 de cazuri confirmate în întreaga lume.

Bytedance, care deține platforma de distribuire video TikTok, și gigantul chinez de jocuri Tencent au cerut personalului să lucreze de acasă.

DE asemenea, lanțul de restaurante Hotpot Haidilao și-a închis sucursalele din China până vineri.

Duminică, autoritățile orașului Suzhou au anunțat că întreprinderile vor rămâne închise cel puțin până pe 8 februarie.

Suzhou găzduiește un parc tehnologic important de produse farmaceutice și de tehnologie.

Mai multe companii, inclusiv grupul bancar elvețian UBS și dezvoltatorul de proprietăți Country Garden, au spus personalului care se întoarce din orașul Wuhan sau provincia Hubei să rămână acasă.

În Hong Kong, bursa și-a anulat o ceremonie programată pentru miercuri, pentru a marca prima zi de tranzacționare a Anului Nou Lunar, din cauza îngrijorărilor cu privire la riscul de infecție.

Piețele globale au fost, de asemenea, afectate de îngrijorările crescânde ale investitorilor că măsurile de stopare a răspândirii virusului gripei vor avea un impact negativ asupra economiei globale.

La Tokyo, indicele de referință al Japoniei, Nikkei 225, a scăzut cu 2%.

Bursele de valori din Shanghai și Shenzhen, care trebuiau să se redeschidă la 31 ianuarie, sunt acum programate să rămână închise până pe 2 februarie.

Pe piețele de mărfuri, toate prețurile, de la petrol la cupru, au scăzut, în condițiile în care comercianții au apreciat că cererea globală va scădea în perioada în care orașele chineze rămân în carantină.

Petrolul Brent a scăzut cu 2,2%, pe fondul îngrijorărilor cu privire la cererea de energie, în ciuda încercărilor ministrului energiei din Arabia Saudită de a susține piața.

Prețul cuprului la Londra a scăzut cu 1,9%, până la cel mai redus nivel din aproape opt săptămâni, după declinul de 5,5% de săptămâna trecută, cel mai accentuat în cinci ani.

Nu există teste rapide pentru coronavirus

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Adrian Streinu Cercel, directorul spitalului „Matei Balș”, a declarat că nu există teste rapide pentru coronavirus și a subliniat că focarul este într-o regiune ce reprezintă „un punctișor” din China, ceea ce înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în țară e redus.

„Putem să spue că în China evoluează rapird, crește rapid numărul de cazuri confirmate. Dar asta se datorează măsurilor de stare extinsă care se pot face acolo. Cifrele globale în ce privește procentul de cazuri grave și mortalitatea nu s-au schimbat, chiar dacă discutăm de aproape 3.000 cazuri în China, nu discutăm decât de 80 de decese, ceea ce situează mortalitatea intre 2 și 4 %”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Potrivit acestuia, 20% dintre infecții sunt cazuri grave.

Directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a declarat că majoritatea cazurilor, 70%, sunt forme ușoare și medii de îmbolnăvire și nu ajung să fie depistate clinic.

„Din datele din literatura de specialitate, am constatat că în primele 2-3 zile, pacientul dezvoltă peumonie, dar fără febră. Ceea ce schimbă cu totul datele problemei și modalitățile de monitorizare la intrarea în țară a unor astfel de persoane”, a mai spus Streinu Cercel.

Coronavirusul i-a băgat pe chinezi în concediu sau i-a forțat să lucreze de acasă

De asemenea, nu există teste rapide pentru coronavirus.

„Nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronarovirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard, așa cum facem și noi”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

„China e mare, are spre 2 miliarde de locuitori. Acest focar mare e la nivelul regiunii Hubei și care are 11 milioane de locuitori, dar reprezintă un punctișor pe harta Chinei. Ce înseamna asta: Că riscul ca un astfel de caz să ajungă pe teritoriul României este substanțial redus. (…) Institutul Matei Balș are toate capabilitățile, în momentul de față, să primească astfel de pacienți, să-i diagnosticheze și să-i trateze. O anumită terapie împotriva HIV s-a dovedit eficientă și împotriva acestui coronavirus. În toate spitalele infecțioase există astfel de medicație. Eu sper să nu fie cazul”, a completat dr Cercel.

 

blank