Actualitate, Featured

Corina Creţu avertizează că în continuare, stăm prost la gradul de absorbţie al fondurilor europene

Corina Crețu, fost comisar european pentru politica regională, în prezent europarlametnar din partea Pro România, a transmis un mesaj în legătură cu fondurile europene, subliniind că rata de absorbție pe exercițiul financiar 2014-2020 este de doar 28% în cazul României.

„Pentru perioada 2014-2020, România beneficiază de fonduri în valoare de aproape 31 de miliarde EUR. Din păcate, în ciuda semnalelor mele de alarmă, în pofida tuturor eforturilor mele și ale celor cu care am lucrat la Comisia Europeană, gradul de absorbție rămâne foarte scăzut, de doar 28% conform datelor oficiale ale Comisiei Europene”, avertizeză Corina Crețu, adăugând: ,,Sper să înțelegem plus-valoarea pe care o aduc nu doar economiei, ci și vieții fiecărui cetățean aceste fonduri care ni se cuvin, dar pe care încă le-am folosit insuficient”, a scris fostul comisar european Corina Creţu pe Facebook.

În urmă cu patru ani, eurodeputatul, pe vremea aceea comisar european, anunța adoptarea tuturor Programelor Operaționale pentru perioada 2014-2020 și își asumase trecerea imediată la implementarea acestora.

„Acum patru ani anunțam – după o activitate intensă și efort susținut alături de specialiștii din DG Regio – adoptarea tuturor Programelor Operaționale pentru perioada 2014-2020. Primul meu an de mandat în calitate de Comisar European pentru Politică Regională a fost unul foarte încărcat, prioritatea fiind aceea de a trece la etapa de implementare a programelor și de a da astfel undă verde cu precădere proiectelor de calitate, menite a îmbunătăți viața cetățenilor europeni”

Corina Crețu fostul comisar european amintește că, în perioada de programare 2014-2020, a aprobat pentru România peste 60 de proiecte majore – incluse în Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIMM), Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Operaţional Competitivitate (POC). Mai mult decât atât, pentru perioada 2007-2013, a aprobat aproape 20 de proiecte retrospective, în valoare de 1,3 miliarde EUR. Cu toate acestea, mare parte din fondurile europene alocate României sunt încă disponibile.

blank