Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu efectuează vineri o vizită oficială la Bucureşti pentru a discuta priorităţile de investiţii din următorul buget al UE, conform unui comunicat al instituţiei, scrie Agerpres.

În prima parte a zilei, oficialul european Corina Creţu va participa la evenimentul de prezentare a Raportului de ţară 2019 pentru România din cadrul Semestrului european, alături de Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, şi de Victor Micula, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit comunicatului, după-amiaza, comisarul Corina Creţu va lua parte la conferinţa cu tema “Priorităţi de investiţii pentru România, 2021-2027”, pentru a discuta despre care ar putea fi viitoarele astfel de priorităţi în domeniul politicii de coeziune pentru perioada post-2020, în cadrul viitorului buget european.

Cele două evenimente sunt parte integrală a discuţiei lansate de Comisia Europeană în data de 27 februarie, în ceea ce priveşte priorităţile de investiţii şi provocările cu care se confruntă fiecare stat membru. Discuţia a fost iniţiată în cadrul procesului de coordonare a politicilor economice a statelor membre, cunoscut sub numele de Semestru european.

Comisia a prezentat o serie de idei iniţiale privind modul în care fondurile UE, şi în special cele ale politicii de coeziune, pot sprijini realizarea priorităţilor de investiţii în următoarea perioadă bugetară 2021-2027. În acest sens, comisarul Creţu va prezenta orientările Comisiei referitoare la fondurile politicii de coeziune pentru România în perioada 2021-2027.

“Prin intermediul acestei conferinţe, ne dorim să dăm un impuls procesului de reflecţie asupra viitoarelor programe ale politicii de coeziune, pentru a asigura o tranziţie lină de la o perioadă bugetară la alta şi pentru a ajuta statele membre să facă investiţii în domeniile în care au cea mai mare nevoie. În România, considerăm că fondurile europene are trebui să fie direcţionate, în special către domeniul inovării, al competitivităţii IMM-urilor, al tranziţiei către o economie cu emisii reduse de carbon, al reţelelor strategice de transport şi, nu în ultimul rând, al măsurilor de ocupare a forţei de muncă şi de incluziune socială’, a declarat Corina Creţu, înaintea vizitei.

Luni, 25 martie, comisarul european pentru politică regională se va afla la Cluj-Napoca pentru a se adresa participanţilor la conferinţa COTER (Comisia pentru politica de coeziune teritorială şi pentru bugetul UE), având ca temă principală rolul autorităţilor locale şi regionale în cadrul politicii de coeziune.