IT&C, Stiri

Coreeni de la Samsung au făcut telefonul cu 8 nuclee

Primul telefon cu procesor octa core real vine, însă, din China

telefon China

Samsung a fost prima companie care a introdus conceptul, prin lansarea, la începutul acestui an, a primului procesor cu 8 nuclee: Exynos 5. Acum, producătorul chinez UMI a anunţat lansarea unui smartphone cu procesor cu 8 nuclee. Care este diferenţa dintre cele două platforme? Soluţia sud-coreenilor este bazată pe patru nuclee de putere mare şi patru nuclee mai mici, în arhitectură, big.LITTLE. Aceasta permite rularea aplicaţiilor care au nevoie de putere mare de calcul să se folosească de nucleele mari, iar aplicaţiile mai puţin pretenţioase pe nucleele mici. Cei de la Samsung spun că în acest fel se oferă şi o autonomie mai mare bateriei, telefonul nefiind nevoit să folosească tot timpul nucleele cu „apetit” mare de energie.

UMI a lansat primul telefon denumit „UMI X2S” cu un chipset oferit de MediaTek şi este un octa core real. În sensul că toate cele 8 nuclee sunt de acelaşi tip. Tactat la 1.5 GHz, procesorul ar trebui să ofere suficient spaţiu de calcul pentru destule aplicaţii, ţinând cont de cele opt nuclee. X2S mai are şi o memorie RAM de 2 GB, ceea ce ar trebui să-i ofere un mod de operare fluid şi coerent. Asta în condiţiile în care şi sistemul de operare este optimizat cu hardware-ul. Nu ar fi prima oară când un telefon bine dotat oferă o experienţă sub aşteptări, tocmai din acest motiv.

În lista de specificaţii mai apar un display Full HD de 5 inci, un spaţiu intern de stocare de 32 de GB şi cameră foto de 13 MP. Telefonul seamănă foarte, foarte mult cu Samsung Galaxy S3.

În timp ce producătorul oferă un interval de preţ între 245 şi 330 de dolari, nu a precizat nicio dată de lansare. Ţinând cont de dimensiunile producătorului, probabil MediaTek vrea să testeze procesorul şi se va folosi de piaţa chineză, care este foarte receptivă la modele noi. În aceste condiţii se pare că nu vom vedea acest telefon ajungând şi pe pieţele europene.

 

blank