Coreea de Sud a înregistrat un număr mai mare de decese în comparație cu numărul de nou-născuți în anul 2020. Este prima dată când țara se confruntă cu această situație, deși Coreea de Sud are deja cea mai scăzută rată a natalității din lume.

Anul trecut în Coreea de Sud s-au înregistrat doar 275.800 de nașteri, cu 10% mai puțin decât în 2019. La polul opus, 307.764 de persoane au decedat în 2020, conform BBC, citat de Mediafax.

Pentru ca această situație să nu mai existe pe viitor, Ministrul de Interne sud coreean cere „schimbări fundamentale” în ceea ce privește politicile în domeniul natalității.

Un declin al populației ar putea pune economia în chingi: ar crește presiunea pe cheltuielile publice din cauza cererii crescute pentru servicii de îngrijire și sistemul pensiilor. Totodată, o scădere a populației tinere ar duce la micșorarea procentului forței de muncă.

Bonusuri lunare pentru familiile care fac copii
Luna trecută, președintele sud coreean a anunțat lansarea unei serii de politici pentru a „rezolva” rata scăzută a nașterilor, incluzând aici și bonusuri în bani pentru familii.

Prin urmare, din 2022, pentru fiecare copil născut, familia ar urma să primească un bonus de două milioane de woni (1.850 de dolari) pentru a acoperi cheltuielile prenatale. În plus, fiecare familie ar primi 300.000 de woni lunar, până copilul împlinește vârsta de un an.

Totodată, bonusul lunar va crește din 2025 la 500.000 woni. Cu toate acestea, însă, populația tânără tinde să fie precaută.

Care este cauza scăderii nașterilor
Unul dintre motivele pentru care nașterile din Coreea de Sud sunt din ce în ce mai puține este acela că sud-coreencele nu pot găsi un echilibru între viața de familie și carieră. Ele reușesc cu greu să își împartă timpul între muncă și familie și se gândesc de multe ori înainte dacă merită să renunțe la job-ul lor pe perioada sarcinii.

De asemenea, și creșterea prețurilor la apartamente reprezintă o problemă majoră pentru cupluri tinere, care se simt descurajate să aibă copii, întrucât acest lucru implică multe costuri.

Momentan, bonusurile pe care guvernul ar urma să le ofere sunt insuficiente din punctul de vedere al tinerelor sud-coreence.


Citeste si...
Noaptea de Revelion şi prima zi din anul 2017 vor fi geroase!