Coreea de Sud
International

Coreea de Sud avertizează că va riposta la orice provocare nord-coreeană: Nu ne temem de armele lor nucleare

Coreea de Sud va riposta la orice provocare militară a Coreei de Nord, fără nicio ezitare cauzată de faptul că regimul de la Phenian deţine arme nucleare, a avertizat, miercuri seară, preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, după o incursiune a dronelor nord-coreene

Cinci drone nord-coreene au pătruns luni în Coreea de Sud, iar armata sud-coreeană a mobilizat avioane de vânătoare şi elicoptere de atac în încercarea de a le doborî.

„Trebuie să sancţionăm şi să ripostăm la orice provocare din partea Coreei de Nord. Acesta este cel mai puternic mijloc de a descuraja provocările”, a afirmat preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-Yeol.

„Nu trebuie să ne temem sau să avem ezitări din cauza deţinerii armelor nucleare de către Coreea de Nord”, a insistat liderul de la Seul.

Armata sud-coreeană a prezentat scuze pentru că nu a putut doborî dronele nord-coreene, argumentând că erau prea mici şi nu au putut fi detectate de sistemele antiaeriene. Coreea de Sud a ripostat la incidentul de luni trimiţând miercuri drone în spaţiul aerian nord-coreean timp de trei ore.

Kim Jong Un își întărește apărarea

Pe de altă parte, liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat un set de noi obiective pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale ţării în 2023, în cadrul unei reuniuni cheie a oficialilor Partidului Muncitorilor, a relatat miercuri presa de stat

Kim Jong Un prezidează săptămâna aceasta o importantă reuniune plenară anuală a Comitetului Central al partidului de guvernământ în capitala Phenian, unde el şi alţi lideri de rang înalt îşi prezintă obiectivele politice pentru 2023 în domenii-cheie precum diplomaţia, securitatea şi economia.

În raportul său, prezentat marţi, în cea de-a doua zi a reuniunii, Kim a analizat ”noua situaţie provocatoare creată în peninsula coreeană şi situaţia politică internaţională”, a relatat agenţia de presă de stat KCNA.

Liderul nord-coreean a vorbit despre „orientarea luptei împotriva inamicului /…/ pentru a apăra suveranitatea şi interesele naţionale”, precum şi „noile obiective-cheie pentru a consolida capacitatea de apărare independentă”.

KCNA nu a precizat ce anume vor presupune aceste obiective de apărare, dar Kim a declarat recent că ţara sa doreşte să aibă cea mai puternică forţă nucleară în viitor.

Anunţul vine într-un moment de tensiuni sporite în peninsula coreeană, în condiţiile în care Coreea de Nord a testat de mai multe ori în acest an rachete cu capacitate nucleară, încălcând rezoluţiile ONU. Phenianul este supus unor sancţiuni internaţionale dure din cauza programului său de înarmare nucleară.

blank